In 11 stappen je eigen camper ombouwen

In dit stappenplan kom je alles te weten over de verschillende fases van een camper ombouw. Van de aankoop van je bus tot de afwerking.
Stappenplan om je camper om te bouwen

Een goede en vlotte camper ombouw start met een gedetailleerde voorbereiding. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de verschillende stappen in het camper ombouw proces op een correcte manier en in de juiste volgorde doorloopt. Zo wil je bijvoorbeeld eerst alle elektriciteitskabels voorzien vooraleer je de wanden van je bus opbouwt. Doe je eerst de wanden en dan pas de elektriciteitskabels, dan wordt het onmogelijk om alles netjes weg te werken en heb je een heleboel kabels over je wanden heen lopen. Allesbehalve praktisch!

In deze blogpost schetsen we een duidelijk stappenplan en de volgorde van de stappen die je zal doorlopen tijdens je camper ombouw. We nemen je dus stap voor stap mee vanaf de aankoop van je bus tot en met de afwerking.

Sommige van de links in deze post zijn affiliate links. Dit betekent dat als je via deze link een aankoop doet, wij een kleine vergoeding ontvangen, zonder dat dit jou meer kost. Wij zetten alleen links op onze website van producten die wij zelf gebruiken en websites die we vertrouwen.

Stap 1 – Welk type reiziger ben jij en wat wil je?

Een eerste en belangrijke stap van een camper ombouw is bepalen wat voor type reiziger je bent en wat je allemaal wenst in jouw camper. Door goed je noden en behoeften in kaart te brengen kan je beter inschatten wat je allemaal moet voorzien in je camper.

Deze handige vragen kunnen je daarbij helpen:

  • Wat is het budget dat ik beschikbaar heb voor de ombouw en de aankoop van een camper?
  • Met hoeveel personen wil ik kunnen reizen?
  • Ga ik vaak op campings staan of wil ik voornamelijk wild kamperen / off-grid?
  • Wil je kunnen rechtstaan in de wagen of niet?
  • Ben je een keukenprins(es) of ga je liever uit eten?
  • Wil je een douche binnen of behelp je je op een andere manier?
  • Reis je enkel in de zomer of ook in de winter?
  • Heb je bepaald materiaal dat mee moet op je reis? Denk bijvoorbeeld aan een surfplank, een vaste computer, …

Door goed na te denken wat je allemaal wil doen met je camper, kan je al beter inschatten wat je allemaal nodig hebt. Zo kan je veel gerichter op zoek naar de juiste bus voor jouw noden.

Zorg ook dat je vooraf goed op de hoogte bent van de wetgeving over campers in België. Als je goed geïnformeerd bent weet je beter wat mag en niet mag. Zo vermijd je achteraf problemen met de keuring van je camper.

Stap 2 – Maak een ruwe schets

Je weet nu wat je allemaal wil, maar hoe weet je of dit ook allemaal gaat passen in je camper?  Daarom is het belangrijk om een ruwe schets te maken van de indeling die je voor ogen hebt. Doe inspiratie op, zoek de verschillende afmetingen van verschillende types wagens op met verschillende breedtes en lengtes en kijk in welke wagen jouw ontwerp past. Een belangrijke parameter is ook de hoogte. Een type bestelwagen waarin je kan rechtstaan biedt meer mogelijkheden en comfort. Anderzijds laat het je bijvoorbeeld niet meer toe om ondergronds te parkeren in de binnenstad.

Lees hier hoe je het ontwerp en design van een camper het best aanpakt.

Stap 3 – Koop je bus

De juiste bus vinden voor je camper is geen eenvoudige taak, maar door de voorgaande stappen heb je al een goed idee in welke richting en categorie je moet zoeken. Zeker als het de eerste keer is dat je een wagen aankoopt kan dit gepaard gaan met heel wat stress. Als je goed weet waar je op moet letten, ben je al een hele stap verder.

camper ombouw aankoop stappenplan bestelwagen

Stap 4 – Maak het definitieve design van je bus

Met een degelijk ontwerp en een goede planning kom je heel ver en vermijd je dat je voor onverwachte keuzes of moeilijkheden komt te staan tijdens je camper ombouw. Vooraleer je dus start met de eigenlijke ombouw van je camper is het belangrijk dat je in detail uittekent waar wat komt in je camper. In de blogpost ‘hoe bepaal ik de lay-out van een camper’ geven we je hieromtrent uitgebreid advies en tips en schetsen we een aantal veel voorkomende lay-outs in campers. Hoe gedetailleerder je het plan uittekent, hoe meer tijd je bespaart in de volgende fases van je ombouw proces.

Idealiter maak je in deze fase ook al je elektrisch schema voor je camper. In dit elektrisch schema teken je in detail uit welke verbruikers je hebt (bvb., led-spots, koelkast, waterpomp, dieselkachel, …), op welke manieren je je huishoudbatterij wil opladen (bvb., opladen via rijden, opladen via een 230 V CEE-stekker, opladen via zonnepanelen) en de verschillende verbindingen en zekeringen die je nodig hebt voor je elektrisch circuit.

Stap 5 – Het carrosseriewerk

De grootste vijand van je camper is roest. Vooraleer je dus start met de ombouw van je zelfbouw camper is het belangrijk om de buitenkant en binnenkant van je camper grondig schoon te maken en goed te checken op roestvlekjes. Behandel die meteen, zodat je nog jaren kan genieten van je camper. Gebruik hiervoor enkel degelijke producten zoals Hammerite anti-roest gel.

Als je alles hebt gecontroleerd op roest, is het tijd om de voorziene openingen te maken in je wagen. Denk hierbij aan de opening voor een dakraam, dieselkachel, CEE-stekker en de mechanische verankering van je zonnepanelen. Ook de proper- en vuilwatertank worden in deze fase van het stappenplan voorzien.

Stappenplan camper ombouw roest op carrosserie voorkomen

Stap 6 – Isoleren van je camper

Ongeacht in welk seizoen je wil reizen met je camper, ben je gebaat bij een goede isolatie! Isolatie helpt namelijk niet alleen om je camper warm te houden tijdens koude dagen, maar zorgt er ook voor dat je camper niet opwarmt tijdens warme dagen.

Denk er ook aan dat je tijdens je camper ombouw niet alleen thermisch kan isoleren maar ook akoestisch. Wanneer je veel kilometers aflegt, kan het bijzonder aangenaam zijn als je auto minder lawaaierig is. Vele bestelwagens durven daar nogal eens last van hebben. Met een minimale investering van tijd en geld kan je jouw camper een heuse upgrade geven met akoestische isolatie.

Lees hier alles over hoe je zelf je camper kan isoleren.

Stap 7 – Vloeropbouw

Na stap 6 van het stappenplan is de “ruwbouw” afgerond. De schil van je camper is volledig aangepakt en nu kan je eindelijk starten met de inrichting van de camper! Vanaf nu krijg je stap voor stap te zien hoe je camper er uiteindelijk zal uitzien. Je start met de vloer, die je best volledig afwerkt vooraleer je verder gaat en bijvoorbeeld meubels gaat installeren. Op deze manier kan je de vloer in één stuk afwerken, wat meteen ook het meest handig en netjes werkt.

Stap 8 – Voorzien van alle kabels en buizen

Vooraleer je de wanden gaat voorzien in je camper, wil je natuurlijk dat alle kabels en buizen netjes kunnen worden weggewerkt achter de wandopbouw. Na de vloeropbouw komen dus de elektriciteitskabels aan bod. Trek alle kabels die je nodig hebt en laat deze samenkomen waar je elektriciteitssysteem komt te staan. Denk hierbij aan:

  • Alle kabels die je nodig hebt van je verbruikers naar je 12 V zekeringskast
  • Indien je kiest voor opladen via het 230V net bij je thuis of op de camping: de kabel die vertrekt vanuit je CEE stekker naar je 230 V zekeringskast
  • Indien je kiest voor opladen tijdens rijden: de kabels die vertrekken vanuit je startbatterij naar je huishoudbatterij
  • Indien je kiest voor het opladen via een zonnepaneel: hou er rekening mee dat de kabels van je zonnepanelen via een dakdoorvoer tot aan je zonneregelaar moeten komen.
  • Kies je ervoor om met een omvormer te werken die 12 V kan omzetten in 230 V, dan kan je ook kabels trekken naar de 230 V stopcontacten in je camper.

Zorg zeker voor voldoende speling. Beter dat je nadien nog wat kabel moet afknippen dan dat je te weinig kabel hebt.

Elektriciteit technieken zelfbouw camper stappenplan

Stap 9 – Wanden en plafond

Eenmaal alle leidingen voorzien zijn, kan je beginnen met de wanden en het plafond. Wanden en plafond kunnen in verschillende materialen voorzien worden. De meest voorkomende manier om je plafond af te werken zijn houten planken of planchetten. Daarnaast kan je er ook voor opteren om bepaalde plaatsen in je camper met vilt te bedekken, zodat je huisje op wielen echt gezellig wordt. In deze fase zal het ook belangrijk zijn om op de juiste plaatsen de juiste openingen te voorzien in wanden en plafond, zodat je leidingen en verbruikers op de juiste plaatsen kunnen aangesloten worden.

Stap 10 – De verschillende technieken

In deze fase van de camper ombouw kan je alle getrokken kabels en buizen beginnen aansluiten. Je vervolledigt je elektrisch systeem waarbij je de huishoudbatterij(en) installeert en deze op de correcte manier aansluit met je apparaten die zorgen voor opladen en met je zekeringskast die je verbruikers van de nodige stroom voorzien. Daarnaast ga je in deze fase ook je water systeem en eventuele gassysteem gaan voorzien.

Stap 11 – Schrijnwerk en afwerking

Naar deze fase heb je wellicht heel lang uitgekeken. Het maken en plaatsen van alle meubels zoals kastjes, je bed, je zitbank, kussens, …. En hoewel deze fase de laatste fase is van de ombouw mag je deze fase zeker niet onderschatten! Alles laten passen en mooi aansluiten vereist millimeter werk en opperste concentratie. De wanden in een camper of bestelwagen zijn zelden mooi recht… Deze fase van de camper ombouw zal dus nog zeker de nodige tijd in beslag nemen maar ze loont. Nadien kan je je camper beginnen inkleden en staat hij klaar voor je eerste avontuur samen!

Wildkamperen in het Noorden van Europa met je ombouw camper

In welke camper ombouw fase zit jij momenteel? Heb je vragen of hulp nodig bij een bepaalde stap?

Laat het ons weten in de reacties hieronder!

5 Comments

  1. Ik wil graag mijn Nissan nv 200 maken met een hefdakbed zonder er echt een mobilehome van te maken of keuren .
    Kan dit ? En als je dat doet zonder dat het mag wat zijn de risico’s? Een boete of wordt je auto dan afgekeurd om nog mee te rijden ?

    • Dag Linda,

      Een hefdak plaatsen vereist sowieso een 2e fase keuring (= homologatie procedure). Indien je de auto niet laat homologeren na de aanpassing, dan is de kans zeer groot dat je niet meer door de keuring raakt en de auto dus niet meer op de weg mag.

      M&M

  2. Ik wil graag mijn Nissan nv 200 maken met een hefdakbed zonder er echt een mobilehome van te maken of keuren .
    Kan dit ? En als je dat doet zonder dat het mag wat zijn de risico’s? Een boete of wordt je auto dan afgekeurd om nog mee te rijden ?

  3. Ik heb een 12v diesel heater geïnstalleerd, maar deze werkt niet. Waar kan ik terecht om uit te zoeken waar het probleem ligt (electriciteit of machine zelf)? Of wie moet ik contacteren om dit te maken?

    • Dag Lisa,

      Misschien kunnen wij je al wat op weg helpen?
      Welke diesel kachel is het? Merk en type?
      Wat is precies het probleem? Kan je hem aanzetten? Krijgt hij stroom? Krijgt hij diesel?
      Stuur gerust een aantal foto’s dan kijken we samen of we je kunnen verder helpen.

      Groetjes,
      Matthias

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *