Doe het zelf kussens op maat voor je camper

Kussens op maat maken voor je camper is eenvoudig. We leggen stap voor stap uit hoe je veel geld kunt besparen door zelf je zitkussens te maken.

Eén van de laatste stappen in een camper ombouw is de stoffering van je kussens. Kussens op maat voor je camper zorgen er voor dat je camper uniek is. Enerzijds zorgen ze voor comfort wanneer je op de bank zit. Anderzijds kunnen ze ook je camper extra gezellig maken, zeker wanneer je de juiste stof en kleur kiest. In deze blog gaan we gedetailleerd in op het onderwerp ‘zelf je kussens op maat maken voor je camper’.

Sommige van de links in deze post zijn affiliate links. Dit betekent dat als je via deze link een aankoop doet, wij een kleine vergoeding ontvangen, zonder dat dit jou meer kost. Wij zetten alleen links op onze website van producten die wij zelf gebruiken en websites die we vertrouwen.

Welke zaken heb je nodig voor je eigen kussens op maat voor je camper?

kussens maken voor je camper benodigdheden
Benodigdheden voor het zelf maken van je kussens voor je camper

Welke stof is geschikt voor kussens op maat voor je camper?

Een eerste vereiste voor kussens op maat maken voor je camper is de juiste stof vinden. Eerst en vooral is het belangrijk dat je de stof (en de kleur van de stof) mooi vindt. Het is altijd leuk om de kleur van de stof af te stemmen op het volledige interieur van je wagen. Werk je bijvoorbeeld met groentinten, dan kan het leuk zijn om die groentinten ook terug te laten komen in je kussens op maat.  Wanneer je de kleur kiest hou je ook best rekening met vlekken. Witte kussens kunnen mooi zijn, maar op witte stof zal je ook sneller vlekken zien.

Naast het uitzicht van de stof is ook de stevigheid van de stof belangrijk. Omdat je vaak op de kussens zal zitten kies je dus ook best voor een stevige stof. Maar heel dikke stof is dan weer moeilijk om te naaien, dus we raden een stof aan van gemiddelde dikte. Zelf grijpen wij vaak terug naar stevige katoen of linnen als stof voor onze kussens op maat.

Welke vulling gebruik je best voor je kussens op maat voor je camper?

Koudschuim is hét materiaal voor de vulling van je zitkussens op maat. Koudschuim kan je eenvoudig online kopen. Ook IKEA verkoopt bijvoorbeeld koudschuim matrassen die je eenvoudig met een broodmes in het juiste formaat kan snijden. Hoe dik je kussen moet zijn is heel persoonlijk. Een dikte van 4 cm is het minimum, maar je kan ook kiezen voor een dikte van 15 cm. Bekijk ook de hoogte van je zitbanken zonder het kussen. Een ideale zithoogte is rond de 45-50 cm, dit is inclusief kussen. Als je zitbank zonder kussen al 40 cm hoog is, dan riskeer je met een zitkussen van 15 cm een ongemakkelijke zithouding waarbij je niet met je voeten aan de grond kan.

Hoeveel stof heb je nodig voor kussens op maat voor je camper?

Eerst en vooral moet je je kussens opmeten. Hiervoor heb je drie maten nodig:

  • De breedte (in het voorbeeld is dat 40 cm)
  • De hoogte (in het voorbeeld is dat 18 cm)
  • De dikte (in het voorbeeld is dat 8 cm)
afmetingen zitkussen camper

Met deze maten kan je perfect berekenen hoeveel stof je zal nodig hebben. Dit kan via twee eenvoudige formules waarbij

B = breedte van je zitkussen

H = hoogte van je zitkussen

D = dikte van je zitkussen

Z = zoom (standaard nemen we 1 cm)

Bereken de breedte van de stof voor je kussen:

(1 x B) + (1 x D) + (2 x Z)

Toegepast op het voorbeeld is dat (1 x 40) + (1 x 8) + (2 x 1) = 50. Voor het voorbeeld betekent dat we een stuk stof nodig hebben dat 50 cm breed is

Bereken de lengte van de stof voor je kussen:

(2 x H) + (2 x D) + (2 x Z)

Toegepast op het voorbeeld is dat (2 x 18) + (2 x 8) + (2×1) = 54. Voor het voorbeeld betekent dat we een stuk stof nodig hebben dat 54 cm lang is.

Nu we deze informatie hebben, kunnen we aan de slag!

Stap voor stap zelf je kussens op maat voor je camper maken

Stap 1 – De stof knippen

Knip de rechthoek die je nodig hebt netjes uit de stof. De maten die je hierboven berekend hebt, zijn inclusief de zoom, dus die moet je niet extra rekenen. Merk je dat de stof gemakkelijk uitrafelt, dan kan het een goed idee zijn om de buitenkanten van de stof te zigzaggen tegen rafelen.

kussens op maat maken voor je camper afmetingen stof
Correct afmeten zorgt er voor dat je in de volgende stappen netjes kan werken

Stap 2 – Speld de rits op de juiste plek

Plaats de rits op de breedte van je stof (in het voorbeeld is dat 50 cm) en leg deze mooi in het midden. In het voorbeeld is de rits 40 cm lang en de stof is 50 cm. Langs beide zijden van de rits blijft dus 5 cm over. Leg de goede kant van de rits (waar de runner zit en waar je de rits kan opendoen) op de goede kant van de stof. Dat is de stof die aan aan de buitenzijde van je kussen zit). Leg de rits gelijk met de kant van de stof en zet stevig vast met speldjes.

kussens op maat maken voor je camper ritssluiting
Leg de goede kant van de rits op de goede kant van de stof en speld vast

Stap 3 – Zet de rits vast aan de ene zijde

Zet eventueel het ritsvoetje op de naaimachine. Zet de rits vast met een stiksteek. Als de runner in de weg zit kan je even stoppen met stikken en doe je de rits een stukje open zodat de runner aan de andere kant van het naaivoetje komt.

zelf zitkussens met rits maken voor je camper
Stik de ritssluiting vast aan de stof

Stap 4 – Zet nu de andere kant van de rits vast aan de andere zijde

Zet de rits nu ook vast aan de andere zijde van de stof. Leg hiervoor de stof dubbel met de ‘goede kanten’ (buitenkanten van de stof) op elkaar. Leg de rits opnieuw mooi gelijk met de rand van de stof. Speld de rits vast en zorg daarbij dat de zijkanten van de stof goed recht liggen. Naai de rits opnieuw vast met een ritssteek.

kussens voor camper zelf naaien
Leg beide goede kanten van de stof op elkaar en bevestig het andere eind van de rits aan de stof

Stap 5 – De kussenhoes volledig dicht stikken

Links en rechts van de rits is nu nog een stukje van de hoes die open is. Speld dit netjes vast. Vooraleer je de hoes gaat dicht stikken is het belangrijk om de rits een stukje open te ritsen. Zo kan je nadien nog gemakkelijk je rits omdraaien. Speld nu ook de zijkanten van je kussenhoes vast en stik de naden met 1 cm zoom. Links en rechts bij de rits stik je gewoon in het verlengde van het stiksel waarmee de rits vast zit. Eenmaal je alles hebt gestikt is de kussenhoes nu rondom dicht.

kussenhoes voor camper eenvoudig zelf maken
Speld de zijkanten aan de rits en de zijkanten van je kussen op maat vast. Stik vervolgens alle randen.

Stap 6 – Geef de hoes diepte

De hoes is nu nog plat, maar je zitkussen heeft een bepaalde dikte. Je zal de hoes dus nog diepte moeten geven. Leg de hoes plat en werk hoek per hoek. Trek de zijkanten van de stof van elkaar zodat de zijnaad (de naad die je daarnet gestikt hebt) bovenop komt te liggen. Zo ontstaat een rechte hoek. Met de vingers kan je de zijnaad wat openvouwen.

zitkussen voor camper doe het zelf
Zo ziet je kussenhoes er uit wanneer deze plat ligt
kussens voor camper met diepte zelf maken
Zo ziet je kussenhoes er uit wanneer de zijnaad bovenaan ligt

Leg de geodriehoek op de hoek en zorg dat de zijnaad precies in het midden ligt. Nu heb je een symmetrische hoek. Draai de geodriehoek om en meet links en rechts van de zijnaad de helft van de dikte van het kussen af. In het voorbeeld is de dikte 8 cm, dus zowel links als rechts moet er 4 cm zijn.

doe het zelf kussens voor de camper stappenplan
Leg de geodriehoek mooi in het midden van de naad en meet langs elke kant 4 cm af

Zorg dat de geodriehoek recht ligt, de lijn haaks met de 0 moet evenwijdig lopen met de zijnaad. Teken de lijn af en zet vast met speldjes. Stik de hoek met een stiksteek op de lijn die je net hebt afgetekend. Doe dit bij alle 4 de hoeken.

zitkussen voor de camper zelf maken stappenplan
Stik telkens af op de lijn die je hebt afgetekend.

Knip de 4 hoeken af met 1 cm zoom boven de lijn die je hebt afgetekend en gestikt.

kussenhoezen camper zelf maken diepte kussen

Stap 7 – Omdraaien, kussen er in en klaar

Wat nu voor je ligt is de binnenzijde van je hoes. Vervolledig je naaiwerk door alle losse draden weg te knippen. Open vervolgens de rits en draai de hoes om. Duw de naden en hoeken goed naar buiten en stop je kussen in de hoes. Je kussens op maat voor je camper zijn nu klaar!

kussenhoezen camper zelf maken diepte kussen
kussenhoes camper zelf maken ritssluiting

Maak jij zelf je kussens op maat voor je camper? Of laat je deze maken door een bedrijf dat hier in gespecialiseerd is? Laat het ons zeker weten in de opmerkingen hieronder!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *