Vooraleer je kan starten aan de ombouw van je eigen camper, moet je natuurlijk eerst over een wagen beschikken. Maar voor welke bestelwagen kies je nu best? Afhankelijk van je beschikbaar budget kan je er voor opteren om een nieuwe bestelwagen aan te kopen of kan je op zoek gaan naar een betrouwbare tweedehandswagen. De aankoop van een tweedehandswagen kan gepaard gaan met heel wat onzekerheid en stress, zeker indien je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Daarom willen we je graag helpen zodat je de juiste beslissing kan nemen. In deze post geven we je advies en tips voor de aankoop van een lichte vracht die geschikt is voor ombouw naar camper.
Snel naar …
Welke bestelwagen kan ik ombouwen tot camper?
In principe is elk model of merk van bestelwagen geschikt voor een camperombouw, van klein tot groot en van splinternieuw tot oldtimer. Welke bestelwagen geschikt is voor jouw camper ombouw hangt voornamelijk af van welke zaken jij belangrijk vindt in je camper. Het ene model of type zal beter aansluiten bij je behoeften dan het andere. Daarom is het heel belangrijk om altijd eerst goed na te denken wat jij noodzakelijk vindt in je eigen camper. Door dit vooraf te bepalen zal je ook beter kunnen inschatten welke grootte, hoogte en breedte jouw bestelwagen minimaal moet hebben. Bestelwagens zijn er in verschillende lengtes (aangeduid met L1, L2, L3 of L4) en verschillende hoogtes (aangeduid met H1, H2, H3). Wil je kunnen rechtstaan in je camper dan is een H2 (hoogte 2) alvast het minimum. Wil je ook een douche voorzien in je camper, dan ga je best op zoek naar een L3 (lengte 3) of langer. Maar ook de breedte van de laadruimte kan een aanzienlijke impact hebben op je uiteindelijk interieur van een camper. Er zitten soms behoorlijke verschillen in de breedte van de wagen, waarbij de Fiat Ducato en Peugeot Boxer gekend staan als de bestelwagens met de meest brede laadruimte terwijl de Ford Transit of de Volkswagen Crafter smaller zijn. Als je in de breedte wil kunnen slapen dan zal je sowieso op zoek moeten gaan naar een bestelwagen met een voldoende brede laadruimte. De afmetingen van de verschillende modellen en types kan je online gemakkelijk terugvinden.
Het belangrijkste tijdens de aankoop fase is niet het zoeken naar auto’s maar het zoeken naar antwoorden.
Welke bestelwagens zijn nu het meest populair binnen de camper ombouw? Hieronder geven we alvast een overzicht.
Kleine bussen – type L1 H1
De meest populaire bestelwagen in deze categorie die heel vaak aangekocht wordt, is de Volkswagen T4 en T5. Deze modellen van Volkswagen staan gekend om hun kwaliteit. Omdat ze echter heel populair zijn, merken we echter ook dat de prijs hierdoor sterk gestegen is. Andere lichte vracht voertuigen binnen deze categorie die geschikt zijn voor camper ombouw zijn bijvoorbeeld de Opel Vivaro, Fiat Talento of Peugeot Expert.
Het voordeel van deze kleine bestelwagens is dat zij minder verbruiken, wendbaar zijn en gemakkelijk om mee te parkeren in de stad (denk bijvoorbeeld aan ondergrondse parkings). Het grote nadeel is natuurlijk de beperkte ruimte. Om toch meer ruimte te creëren wordt bij deze type campers vaak voor een hefdak geopteerd.
Grote bussen – vanaf type L2H2
De meest gegeerde bussen binnen deze categorie zijn Mercedes Sprinter en Volkswagen Crafter. Deze bestelwagens staan gekend als heel betrouwbaar en aangenaam om in te rijden. Het nadeel is echter dat zij in aankoop ook heel wat duurder zijn dan andere merken. De Mercedes Sprinter en Volkswagen Crafter zijn vaak ook langer en hoger dan andere modellen bestelwagens. Dit wordt dan echter wel gecompenseerd in breedte, de Sprinter en Crafter hebben vaak een minder brede laadruimte dan andere modellen. Ook de Ford Transit is minder breed in laadruimte dan bijvoorbeeld onderstaande modellen.
De Fiat Ducato, Citroën Jumper en Peugeot Boxer zijn populaire bestelwagens voor een camper ombouw. Wist je trouwens dat deze merken samenwerken voor het bouwen van hun bestelwagens, waardoor deze allemaal heel sterk op elkaar gelijken? Vaak is het zo dat er enkel een verschil zit in het type motor in deze wagens. Het grote voordeel van de Ducato, Jumper en Boxer is dat zij rechte wanden hebben en duidelijk hoekiger zijn dan andere modellen. Dit maakt de ombouw heel wat gemakkelijker. Door deze rechte wanden win je ook breedte in de laadruimte. Deze drie modellen zijn dus heel erg geschikt indien je een vast bed in de breedte wil voorzien.
Een nieuwe of tweedehands bestelwagen kopen voor een ombouw tot camper?
Het antwoord op deze vraag is natuurlijk afhankelijk van het budget dat jij beschikbaar hebt voor je camperombouw. De aankoop van een nieuwe bestelwagen heeft natuurlijk een aantal voordelen. Zo ben je gegarandeerd dat je heel lang plezier zal hebben van je wagen omdat deze nog heel wat jaren voor de boeg heeft. Maar je kan ook zelf kiezen welke opties, kleur, … je wagen zal hebben. Ook de mogelijkheid tot het voorzien van ramen in de laadruimte kan een grote meerwaarde betekenen. In een bestelwagen mag je namelijk niet zomaar extra ramen laten plaatsen in je laadruimte. Indien deze ramen reeds bij de fabricatie voorzien worden, bespaar je je achteraf behoorlijk wat papierwerk en geld.
Een nieuwe bestelwagen kopen voor je ombouw tot camper heeft dus zeker wat voordelen, maar kiezen voor een tweedehands bestelwagen kan ook een prima alternatief zijn. Ook binnen de tweedehandsmarkt kan je betrouwbare bestelwagens vinden die jou jarenlang reisplezier kunnen garanderen. Onze eerste ombouw camper was een tweedehands Ford Transit van 20 jaar oud. Met een minimale investering hebben we op de mooiste plaatsen gekampeerd en denken we nog steeds terug aan fantastische momenten op onze roadtrip door Noorwegen.
Waarop moet je letten bij de aankoop van een tweedehands bestelwagen?
Zijn de noodzakelijke papieren aanwezig?
De verkoper moet je sowieso een gelijkvormigheidsattest kunnen voorleggen, evenals een inschrijvingsbewijs van de wagen. De verkoper is ook verplicht een Car-Pass af te leveren.
Indien er nog geen keuring voor verkoop heeft plaatsgevonden, vraag dan ook om dit te laten uitvoeren. Op het rapport van de keuring voor verkoop staan eventuele gebreken van de auto. Bovendien is deze keuring voor verkoop veel strenger en gedetailleerder dan een gewone keuring. Dit bied je dus al heel wat gemoedsrust.
Daarnaast is ook het onderhoudsboekje een belangrijke bron van informatie. Hieruit kan je afleiden of de bestelwagen regelmatig onderhouden is geweest. Ook kan het interessant zijn om bij wagens met meer dan 150.000 kilometers op de teller te bekijken of de wagen reeds een nieuwe distributieriem heeft. Omdat dit vaak een grote kost is, verkopen veel eigenaars de wagen vlak voor de distributieriem aan vervanging toe is. Indien de distributieriem nog niet vervangen is, kan je dit als argument gebruiken om de prijs van de wagen nog naar beneden te halen. Afhankelijk van het merk en het type mag je al snel op 500 tot 1000 euro kosten rekenen voor de vervanging van de distributieriem.
Hoe ziet de bestelwagen er uit aan de buitenkant?
Hoe de licht vracht er uit ziet aan de buitenkant, kan je al een goed beeld geven over het verleden van de auto. Bekijk bijvoorbeeld heel goed de naden van de auto (deuren, motorkap, kofferbak). Zie je dat deze niet mooi recht lopen, dan kan het zijn dat de wagen bijvoorbeeld al betrokken is geweest bij een ongeval. Ook een verschil in kleur kan een teken zijn van een verkeersongeval.
Daarnaast is het ook belangrijk om de wagen goed te controleren op roestvlekken. Beginnende roest kan snel evolueren en kan voor heel wat problemen zorgen. Bekijk zeker goed de wielkasten van de wagen, de onderkant van de wagen en de achterzijde. Ook aan de rail van de schuifdeur check je best op roest. Eventueel kan je ook een magneet meenemen. Indien je twijfelt of de auto al geretoucheerd is op roest, kan je je magneet er tegenhouden. Werkt de magneet op een bepaalde plaats niet, dan betekent dat dit niet meer de originele carrosserie is, maar dat men de carrosserie op deze plaats geretoucheerd heeft met polymeer.
Ook het bandenprofiel is belangrijk om te checken. Zit er nog genoeg profiel op de banden of moeten de banden snel vervangen worden? Versleten banden kunnen een goed argument zijn om de vraagprijs van de bestelwagen naar beneden te halen.
Hoe ziet de bestelwagen er uit onder de motorkap?
Na het uiterlijk van de auto te checken is het ook belangrijk om te checken wat er onder de motorkap zit. Je hoeft zeker geen garagist te zijn om een aantal alarmsignalen te detecteren. Check het motorblok. Zie je dat het motorblok vettig is, dan is het mogelijk dat de motor olie lekt. Is het motorblok verdacht proper, check dan zeker het motorblok ook nog eens na de testrit. Ook de helderheid van de koelvloeistof is een belangrijke indicator. Heb je toevallig een vriend die veel van auto’s kent, neem die gerust mee. Met twee zie je altijd meer dan alleen en sta je doorgaans ook steviger in je schoenen.
Doe altijd een testrit!
Je kan de bestelwagen enkel beoordelen wanneer je een testrit hebt kunnen doen. Check steeds voorafgaand of de motor koud staat vooraleer je aan de testrit begint. Voelt de motor warm aan, dan heeft de eigenaar vermoedelijk de auto al warm laten draaien, wat soms geen goed teken is. Check zeker onderstaande zaken wanneer je de auto start:
- Start de auto gemakkelijk? Welk geluid maakt de auto wanneer die draait? Je moet een regelmatig geluid horen zonder onderbrekingen. Check ook de toerentelmeter wanneer de auto stationair draait. Het toerental moet stabiel blijven.
- Check wat er uit de uitlaat komt. Geef in neutraal eens goed gas, terwijl iemand anders bekijkt hoe de uitlaatgassen er uit zien. Uitlaatgassen moeten quasi kleurloos zijn. Zijn de uitlaatgassen blauw/zwart dan verbruikt de motor teveel olie. Zijn er witte of grijze uitlaatgassen dan is er vermoedelijk een lekkage van het koelsysteem.
Vervolgens is het tijd om een ritje te doen met de wagen. Ook hierbij is het belangrijk om voor volgende zaken aandacht te hebben:
- Maakt de auto vreemde geluiden tijdens het rijden of wanneer er een hobbel of bult is in de weg?
- Branden er geen waarschuwingslampjes op het dashboard? Werken alle functies (lichten, ruitenwissers, …)
- Schakelt de auto gemakkelijk? Maakt de auto vreemde geluiden tijdens het schakelen? Probeer zeker alle versnellingen eens te doorlopen.
- Remt de auto goed? Is de auto voldoende baanvast? Dat kan je testen door op een rechte baan eens hard te remmen. De auto mag dan niet teveel van de rechte lijn afwijken.
Schakel hulp in van een garagist
Als je rekening houdt met bovenstaande zaken, dan kan je al een hele goede beoordeling maken van de kwaliteit van de bestelwagen die je op het oog hebt. Heb je toch nog niet voldoende vertrouwen in je eigen kennis, dan kan het natuurlijk ook geen kwaad om een persoon met kennis van zaken mee te nemen om de auto in detail te bekijken.
Tot slot nog een laatste tip: Wanneer het de eerste keer is dat je een tweedehands wagen wil kopen, ga dan al eens kijken naar een auto die je niet volledig interesseert. Op die manier oefen je het onderhandelproces al eens. Het laat je bovendien toe om te vergelijken en zo bewaar je je objectiviteit.
Hopelijk heb je met al deze informatie al een betere kijk op het type bestelwagen die geschikt is voor jouw camper ombouw project en kan je onze tips gebruiken tijdens de aankoop!
Veel succes!
Heb jij nog andere tips, laat dan gerust weten in de opmerkingen hieronder. Zo kan je anderen helpen die ook op het punt staan een bestelwagen te kopen.