De beste tips voor het bepalen van het ultieme design van een camper

Het design van een camper is een belangrijke stap in je camperombouw. We geven je advies en tips hoe jij je camper vorm kan geven.

Je hebt een camper gekocht en bent klaar om te starten met de ombouw. Vooraleer je echt van start kan gaan, is het belangrijk om te bepalen waar alles zal komen in je camper. Een goed vooraf uitgedacht design van een camper zal namelijk heel wat tijd uitsparen. In deze blog post leggen we je in detail uit hoe je de inrichting van je camper kan bepalen. We bespreken de verschillende keuzes en we geven van elk van deze keuzes ook de voor- en nadelen. Op die manier helpen we je komen tot het ultieme design van een camper!

Vooraleer je effectief kan starten met het design van een camper is het belangrijk om voor jezelf te noteren welke zaken jij onontbeerlijk vind in je camper. Check hiervoor zeker onze post met daarin de vragen die je vooraf moet beantwoorden om te bepalen wat jij wenst in je camper.

Sommige van de links in deze post zijn affiliate links. Dit betekent dat als je via deze link een aankoop doet, wij een kleine vergoeding ontvangen, zonder dat dit jou meer kost. Wij zetten alleen links op onze website van producten die wij zelf gebruiken en websites die we vertrouwen.

Hou bij het design van een camper rekening met de verdeling van het gewicht

Een belangrijk principe dat je steeds in gedachten moet houden bij het uitwerken van het design van een camper is de verdeling van het gewicht. De verschillende componenten van je camper zullen elk een gewicht hebben. Bij het uitdenken van het design van een camper wil je vermijden dat het gewicht bijvoorbeeld helemaal rust op de linkerkant van je camper of alle gewicht achteraan ligt.

Je huishoudbatterij (zeker indien het geen lithium batterij is) zal een behoorlijk gewicht hebben. Een ander zwaargewicht in je camper is je watertank, zowel vuilwater als drinkwater. Het is dus een goed idee om de elektriciteit aan de ene kant te voorzien en de watertank(s) aan de andere kant. Zo verdeel je niet enkel het gewicht maar werk je ook veiliger. Het is namelijk nooit een goed idee om je watersysteem en elektriciteitssysteem heel dicht bij elkaar te plaatsen.

Door vooraf een goede inschatting te maken van het gewicht van de verschillende onderdelen in je zelfbouwcamper kan je door een goede verdeling van het gewicht dus vroegtijdige slijtage van je camper vermijden.

Keuzes die het design van een camper bepalen

Slapen in de lengte of in de breedte

Wat elke camper gemeen heeft, is dat er een ruimte voorzien wordt waar je kan slapen. Tenzij je kiest voor een hefdak of een daktent is het in eerste instantie belangrijk om te bepalen of je zal slapen in de breedte (met je hoofd van de ene zijkant van je camper en je voeten naar de andere kant van je camper) of in de lengte (van achter naar voor je in camper). Wanneer je kiest voor slapen in de breedte, dan kan je vaak opteren voor een vast bed. Kies je voor slapen in de lengte, dan zal je voor een modulair systeem moeten opteren. Vaak komt het er op neer dat je eerst je zitruimte moet ombouwen vooraleer je naar bed kan.

Beide manieren hebben voor- en nadelen die we hieronder opsommen.

Voor- en nadelen van slapen in de breedte

Slapen in de breedte is minder aan te raden wanneer je groot bent. Zelfs indien je bij de aankoop van je wagen kiest voor één van de breedste modellen dan nog ben je beperkt tot maximaal 1,90 meter.

Afgezien van deze beperking heeft slapen in de breedte wel heel wat voordelen. Doordat je bed een vast bed is, zal alle ruimte onder het bed kunnen fungeren als opbergruimte. Dat is dus een ideale plaats voor het plaatsen van je elektriciteitssysteem, je stoelen en tafel voor buiten, je watertank, fietsen, etc. Hoe hoger je je vast bed installeert, hoe meer opbergruimte je onder je bed creëert. Toch raden we ook aan om ook boven je bed nog voldoende ruimte te voorzien, zodat je toch nog makkelijk rechtop kan zitten in bed.

Design van een camper slapen in de breedte
Bij het bepalen van het design van een camper dien je te bepalen of je zal slapen in de lengte of de breedte. In dit voorbeeld spreken we over slapen in de breedte

Een ander voordeel van slapen in de breedte is het gemak. Ben je moe? Dan kruip je gewoon meteen in je bed zonder dat je eerst nog heel wat zaken moet ombouwen om je bed te maken. En omdat je matras vaak uit één stuk bestaat zal je ook comfortabeler liggen dan bij een modulaire matras. Tot slot is een vast bed ook vaak eenvoudiger te bouwen dan een systeem dat modulair of uitschuifbaar is.

Voor- en nadelen van slapen in de lengte

Als je groter bent, dan zal het belangrijkste voordeel van slapen in de lengte het slaapcomfort zijn. Je bent namelijk niet beperkt tot de breedte van je wagen maar je kan zelf de lengte van je bed bepalen. Hierdoor zal je vermoedelijk wel nood hebben aan een modulair systeem omdat je anders weinig plaats over houdt voor een zithoek en/of keuken. Een modulair systeem biedt echter wel heel wat mogelijkheden voor een ruimere zithoek en geeft vaak een meer open gevoel. Ook wanneer je werkruimte/bureauruimte wil voorzien in je camper is een modulair systeem het meest aangewezen.

Design van een camper uitschuifbaar bed
In dit voorbeeld kan het bed uitgetrokken worden naar de zijkant toe en krijg je een bed van 1m20 breed. Wanneer het ingeschoven is, vormt het een zitbank zodat de ruimte in de camper optimaal benut wordt.

Een modulair systeem kan op verschillende manieren vorm gegeven worden. Zo kan je een deel van je zithoek omgebouwd worden als extensie van je bed. Een andere mogelijkheid is het voorzien van een schuifsysteem waardoor je je bed kan uittrekken tot de gewenste lengte of breedte. Hou er rekening mee dat het uitwerken van een modulair bed wat meer denkwerk vereist dan een vast bed en de bouw van een modulair bed dus ingewikkelder is.

Design van een camper modulair systeem
Binnen dit design van een camper is gekozen voor een modulair bed dat je eenvoudig kan ombouwen tot een zitruimte met tafel. Het donker gekleurde hout kan je losmaken van het bed en gebruiken als tafelblad

Het belangrijkste nadeel van het modulaire systeem is dat je je bed telkens moet ombouwen alvorens je kan gaan slapen. Ook zal je matras uit meerdere delen bestaan, wat soms minder slaapcomfort betekent. Een belangrijke tip kan zijn om de scheiding tussen de matrassen te voorzien ter hoogte van je benen en niet ter hoogte van je bovenlichaam. Hierdoor zal je de scheiding tussen de verschillende stukken matras minder opmerken.

De verschillende types tafel voor je zitruimte

Samengevat zijn er drie verschillende tafels die je in een camper kan voorzien: een uittrekbare tafel, een pivot/draaibare tafel of een tafel op een (lift)tafelpoot. De keuze van je tafel zal vaak ook samenhangen met de manier waarop je zal slapen.

Een uittrekbare tafel zal vaak gecombineerd worden met een vast bed. Het tafelblad is dan onder je bed gemonteerd. Op het moment dat je een tafel nodig hebt, kan je deze eenvoudig uittrekken. Het grote voordeel van dit soort tafel is dat deze snel tevoorschijn gehaald kan worden. Nadeel is dat het bouwen van dergelijke tafel het meest gecompliceerd is. Een ander nadeel is dat de grootte van je tafelblad beperkt is. Je kan dit namelijk niet te lang maken, anders riskeer je dat de tafel gaat doorhangen.

Design van een camper uittrekbare tafel min
Hier wordt gebruik gemaakt van een vast bed en een uittrekbare tafel. Het tafelblad kan onder het bed weggeschoven worden wanneer deze niet nodig is.

Een pivot/draaibare tafel is de meest flexibele oplossing. Een pivot tafel is vaak in alle richtingen draaibaar en in hoogte te verstellen waardoor je de tafel in allerlei posities kan gebruiken. Je kan je tafelblad eenvoudig demonteren van de draaibare tafelpoot wanneer je je tafelblad niet nodig hebt.

Een derde optie is een (lift)tafelpoot. Het grote voordeel van dit systeem is dat je een zeer stevige en ruime tafel kan maken. Wanneer je kiest voor een lifttafelpoot (in hoogte verstelbaar) dan kan je de tafelpoot enerzijds gebruiken als onderstel van je tafel en anderzijds ook als onderstel van je bed.

De keuze voor een bepaald type tafel zal dus een belangrijke impact hebben op het design van een camper.

Indoor of outdoor keuken

Bepalen of je enkel buiten gaat koken of ook een keukenblok in je camper gaat plaatsen zal ook sterk het design van een camper bepalen. Ga je voornamelijk tijdens mooi weer gaan kamperen dan kan je behoorlijk wat ruimte in je camper uitsparen door een outdoor keuken te voorzien. Wil je je echter ook tijdens minder goed weer verwarmen aan een warme maaltijd dan zal je ook voldoende ruimte moeten voorzien voor een keukenblok in je camper.

Een buitenkeuken kan je op verschillende manieren vorm geven. In zijn meest eenvoudige vorm kan een keuken al bestaan uit een draagbaar vuur en een opklapbare tafel. Anderzijds kan je ook kiezen voor een uitschuifbaar systeem achteraan of aan de zijkant van je camper.

Design van een camper outdoor keuken min
De meest eenvoudige versie van een outdoor keuken

Kies je voor een keukenblok binnen dan zal dit mogelijks ook de plaats van je dakraam bepalen. Zo is het een goed idee om je dakraam boven je keuken te voorzien zodat je gemakkelijk damp en etensgeuren uit je camper kan verwijderen. Een Maxxfan wordt vaak gebruikt aan het keukenblok omdat deze eenvoudig verse lucht kan aanzuigen of net de lucht uit je camper kan afvoeren.

Douche

Ook of je al dan niet een douche wil voorzien zal het design van een camper bepalen. Voor een douche binnen zal je meestal nood hebben aan een ruimte voor je douchebak en douchedeur of -gordijn. Ook de ventilatie in een doucheruimte is belangrijk, dus ook hier is de plaatsing van een dakraam noodzakelijk.

Je kan ook voor een buitendouche opteren. De meest eenvoudige manier is via een draagbare douchezak. Een meer luxueuze versie van een buitendouche is een doucheslang gemonteerd op het (warm)watersysteem van je camper.

Opbergruimte

Ook opbergruimte in je camper is onontbeerlijk. Bij het design van een camper zal het dus belangrijk zijn om goed na te denken over de opbergruimte die je nodig hebt en hoe de opbergruimte gemaximaliseerd kan worden. Zoals eerder aangegeven kan een vast bed zorgen voor heel wat extra ruimte aan de achterkant van de wagen. Maar ook onder de zitbanken kan je opbergruimte voorzien. Een andere manier om opbergruimte te creëren is een extra opbergvak boven de bestuurderscabine of het voorzien van bovenkasten.

Design van een camper opbergruimte in de koffer resize
In deze camper is zowel de ruimte onder het bed opbergruimte. Daarnaast is ook de ruimte boven de bestuurderscabine voorzien als opbergruimte

Meten is weten

Om tot een goed design van een camper te komen is het enerzijds belangrijk om de afmetingen van je camper te kennen, evenals de afmetingen van de onderdelen die je in je camper gaat plaatsen. Start met het design van een camper door eerst te bepalen hoeveel ruimte je wil voorzien voor de verschillende ruimtes van je camper: slaapgedeelte, zitgedeelte, keukenblok, doucheruimte, … .

Ga daarna aan de slag om de verschillende afmetingen binnen één ruimte verder te specifiëren. Bepaal bijvoorbeeld de verschillende kasten/lades binnen je keukenblok, bepaal de lengte en breedte van je keukenwerkblad, bepaal waar je de gootsteen voorzien, etc.

Bedenk ook heel goed welke technieken je wil voorzien in je camper en bekijk waar in je design deze geplaatst kunnen worden. Denk hierbij aan een plaats voor je huishoudbatterij en andere elektrische apparaten, spoelbak, kraan, vers- en vuilwatertank, waterpomp, boiler, koelkast, fornuis, gasfles, kachel, chemisch toilet, douchebak, … Zoek op voorhand goed de afmetingen op van je voorzieningen zoals de koelkast, de spoelbak, batterij, … Hoe gedetailleerder de info, hoe gedetailleerder je plan en hoe beter je resultaat.

Teken alle elementen op schaal in verschillende plattegronden of schema’s. Hoewel dit mogelijk veel werk lijkt, zullen gedetailleerde plannen je heel veel (denk)werk besparen tijdens de effectieve ombouw van je camper. Het kan ook leuk zijn om je plan al eens met tape op de vloer van je camper uit te tekenen of met dozen een 3D model van je meubels te maken. Zo kan je perfect inschatten of je plan op papier ook in realiteit goed uit te voeren is.

Zoek inspiratie

Tot slot, online heb je een heleboel voorbeelden van goede en minder goede uitvoeringen van zelfbouwcampers. Ga dus online op verkenning en kijk welke designs van campers jou wel of niet aanspreken. Bekijk welke voor- en nadelen elk design heeft en hoe de eigenaar van de camper al dan niet tevreden is over bepaalde aspecten van het design van de camper.

Als je rekening houdt met bovenstaande tips om het design van een camper te bepalen ben je alvast op de goede weg om jouw droomhuis op wielen waar te maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *