Welke camper kopen: met deze vragenlijst koop je het juiste type camper

Wil je een camper kopen en wil je weten welke camper ideaal is? De antwoorden op deze vragen bepalen welk type camper geschikt is voor jou.

Een camper kopen kan vaak overweldigend zijn. Een belangrijke eerste stap in de fases van een camper ombouw is bepalen welk type camper je nodig hebt. Daarbij is het essentieel om perfect te weten wat jij zoekt in een camper. Dit betekent dat je jezelf een aantal vragen dient te stellen omtrent het type reiziger dat je bent en welke voorzieningen in je camper een must zijn. Eénmaal je deze behoeftebepaling hebt doorlopen zal je beter in staat zijn om te beslissen welke wagen het meest geschikt is voor je ombouw. Hieronder overlopen we verschillende vragen. Het antwoord op deze vragen zal richting geven aan het type camper dat voor jou geschikt is.

Sommige van de links in deze post zijn affiliate links. Dit betekent dat als je via deze link een aankoop doet, wij een kleine vergoeding ontvangen, zonder dat dit jou meer kost. Wij zetten alleen links op onze website van producten die wij zelf gebruiken en websites die we vertrouwen.

Welk type camper reiziger ben je?

Vooraleer je de juiste camper kan kopen, moet je eerst goed weten welk type reiziger je bent. Er zijn enorm veel verschillende type campers waardoor je al snel onzeker wordt. Met behulp van onderstaande vragen zal alles snel duidelijker worden en kies je het juiste type camper die het beste past bij jouw gezinssituatie.

camper kopen vragenlijst type reiziger-min
Bepalen welk type reiziger je bent helpt je bij het aankopen van de juiste camper.

Hoe groot is jouw gezin?

Reis je alleen, met twee of met een gezin van vier. Afhankelijk van het aantal medereizigers zal je camper groter of kleiner moeten zijn. Een tweepersoonsbed neemt tenslotte meer ruimte in dan een éénpersoonsbed. En indien er kinderen meereizen, dan moeten zij natuurlijk ook een slaapplek hebben. Ook het kiezen van het aantal zitplaatsen is een belangrijke stap. De wetgeving in België en Europa leggen immers strenge regels op waaraan een zitplaats moet voldoen tijdens het rijden. Om extra keuringen en homologatieprocedures te vermijden, is het belangrijk om te vertrekken van een wagen met voldoende zitplaatsen. Op die manier voorkom je dat je extra zitplaatsen moet bij creëren, met administratieve kosten tot gevolg.

Sta je het liefst op campings of ga je off-grid?

Kampeer je het liefst vooral op campings, een camperplaats of is wildkamperen in de natuur volledig je ding? Als je helemaal off-grid (wildkamperen) wil gaan, dan zal je het elektrisch systeem hier ook op moeten voorzien. Indien je altijd op campings zal staan, kan je elektrisch systeem wat eenvoudiger zijn omdat je altijd 230V ter beschikking hebt. Ook naar watervoorziening toe is er een groot verschil. Indien je vooral op campings staat dan kan je met een beperkt aantal liters water kiezen voor een eenvoudig watersysteem. Wil je enkele dagen off-grid staan dan heb je soms wel wat meer watercapaciteit (en bijgevolg plaats) nodig.

Op citytrip of de natuur verkennen met de camper?

Indien je graag met je wagen vooral steden wil verkennen dan kan het aangewezen zijn om te kiezen voor een compacte wagen die je makkelijk in de stad kwijt kan. Grote campers kan je vaak niet parkeren in een ondergrondse parking. Wil je graag off-road kunnen rijden dan moet je op zoek gaan naar een 4×4 wagen.

welke camper kopen off-grid 4WD
Met een 4×4 type camper kom je op de meest idyllische plaatsen.

Enkel kamperen tijdens het hoogseizoen of ook buiten het hoogseizoen?

De momenten waarop jij wil reizen met je camper zullen ook een impact hebben op de functionaliteiten die je in je camper zal voorzien en het type wagen dat je zal aankopen. Indien je de camper ook in de winter wil gebruiken dan kan het bijvoorbeeld aangewezen zijn dat er niet teveel ramen in de camper aanwezig zijn. Zo kan je de warmte beter binnenhouden tijdens koude dagen.  Daarnaast kan je de in zomer buiten koken, maar zal je in de winter vaker binnen koken. Dat heeft een impact op de ruimte die je moet voorzien voor bijvoorbeeld aanrecht en kookfornuis. Wil je ook comfortabel in de winter met je camper op reis? Dan is het plaatsen van een diesel of gas standkachel een prima investering.

Wil je een douche in je camper of niet?

Indien je een aparte ruimte wil in je wagen waar je je kan douchen, dan moet je sowieso op zoek gaan naar een grotere wagen waar je ook rechtop in kan staan. Daarnaast vereist een douche ook een systeem voor warm water en een grote watertank voor zowel je proper water als je afvalwater. Kies je er voor om te douchen op bijvoorbeeld campings of tankstations, dan moet je deze extra plaats niet voorzien. Een buitendouche vereist geen aparte ruimte in de wagen, maar daar is nog steeds nood aan een grote watertank. Een draagbare douche is natuurlijk ook altijd een optie indien je ruimte wil besparen. Bovendien biedt een draagbare douche jou veel flexibiliteit om te douchen waar jij het wil. Zorg wel voor de natuur en pas de leave no trace principes toe. Koop bijvoorbeeld alleen maar biologisch afbreekbare zeep en shampoo.

Ben je een keukenprins(es) of ga je liever uiteten?

Indien je graag veel wil koken in je camper dan moet je hier ook voldoende ruimte voor voorzien. Dat betekent dat je vaker zal kiezen voor een ruimere wagen waar voldoende plaats is voor een koelkast, ruim aanrecht, fornuis en kookbenodigdheden. Ultieme kooktip: wij zijn grote fan van een omnia draagbare campingoven. Een niet te missen item in elke camper keuken.

welke camper om te koken
Kook je graag? Voorzie dan zeker voldoende ruimte voor een inbouwkeuken of om kookgerei mee te nemen.

Hoeveel opbergruimte wil je voorzien in je camper?

Indien je een surfboard, ski’s of snowboard of fietsen met je wil meenemen dan moet je daar natuurlijk plaats voor voorzien. Bij het kiezen van de wagen en het uittekenen van het design hou je hier best al rekening mee. Een camper kopen vereist dus dat je goed weet welke activiteiten je graag doet tijdens je vakantie.

Je lengte

Ben je heel groot en wil je kunnen rechtstaan in je wagen, dan moet je vaak al kiezen voor een wagen met bepaalde hoogte. Indien je niet groter bent dan 1m90 dan zijn er ook wagens die voldoende breed zijn om een comfortabel bed in de breedte te voorzien (bijvoorbeeld Fiat Ducato of Peugeot Boxer). Een bed in de breedte heeft het voordeel dat dit plaats bespaart en dit vaak de enige mogelijkheid is om een vast bed in je camper te voorzien.

Hoeveel mag je camper kosten?

Een camper kopen is vaak een grote investering. Soms heb je zelfs een lening nodig om je camper aan te kopen. Het helpt als je vooraf eerst goed nadenkt over je hoeveel budget je wil besteden aan je camper.

Bepaal op voorhand wat jouw maximum budget is voor de ombouw van je camper. Het totale budget dat je nodig hebt voor je camper is de som van de aankoop van je wagen en de verbouwingskosten.

Het budget dat je beschikbaar hebt zal natuurlijk in belangrijke mate het type camper bepalen. Onderstaande vragen helpen je op weg om te beslissen welke camper je het best kan kopen.

Welke camper kopen voor welk budget
Welk budget wil je spenderen voor de aankoop van jouw camper?

Nieuwe of tweedehands camper kopen?

Een nieuwe wagen kost heel wat meer dan een tweedehandswagen. Maar ook in de tweedehandsmarkt zijn er grote prijsverschillen op te merken. Vooral de ouderdom (en dus ook euronorm) of het aantal reeds gereden kilometers bepalen een groot stuk de prijs van een tweedehands camper. Een nieuwe wagen kan je verzekeren dat je jaren plezier zal hebben van je camper. Maar dat betekent niet dat een tweedehandswagen niet betrouwbaar kan zijn.

Met enkele tips waarop te letten bij de aankoop van een tweedehands wagen kom je al een heel eind. Door je te laten bijstaan door mensen met ervaring in de aankoop van tweedehandswagens kan je ook op de tweedehandsmarkt heel degelijke campers kopen.

Grootte van de camper

Binnen de bestelwagens onderscheiden we verschillende lengtes en hoogtes van auto’s. Een kleine wagen zoals een L1H1 (lengte 1 en hoogte 1) zal natuurlijk minder kosten dan een wagen met L3H2 (lengte 3 en hoogte 2) afmetingen. Dit zowel in aankoopprijs als in verbouwingskosten. Grotere campers hebben een groter oppervlakte om te verbouwen. Je zal dus meer isolatiemateriaal, hout, elektriciteitskabels enzoverder moeten incalculeren in je budget.

Verschillende type campers grootte
Campers komen in alle vormen en formaten. Autobouwers gebruiken hiervoor afkortingen zoals L2H2.

Type brandstof: diesel, benzine of elektrisch?

Een elektrische wagen kost nog steeds meer dan een wagen op diesel of benzine. Hou er ook rekening mee dat elektrische wagens door de hoeveelheid batterijen heel wat zwaarder wegen dan wagens op bijvoorbeeld diesel of benzine. Je zult bijgevolg sterk moeten oppassen dat je ombouw niet te zwaar wordt wanneer je een elektrische bestelwagen koopt. Diesel kan bijvoorbeeld ook interessant zijn als je een verwarming wil voorzien die rechtstreeks zijn brandstof uit de dieseltank haalt. Langs de andere kant komen er in de toekomst vermoedelijk meer restricties op wagens die op fossiele brandstoffen rijden.

Hopelijk heb je na het beantwoorden van deze vragen een duidelijk zicht op welke camper je het best koopt. Vermoedelijk is deze lijst van vragen niet compleet. Heb je opmerkingen of vragen?

Typ een reactie hieronder of stuur een mailtje naar hallo@camperbouwer.be. We helpen je graag verder met al jullie vragen over het kopen van een camper!

3 Comments

 1. Beste

  Ik ben op jullie website terechtgekomen in mijn zoektocht naar wat hulp voor het opstarten van mijn droom, een eigen camper bouwen. Ik wou enkele tips vragen voor de camper die ik zou kopen. Ik ben er niet volledig aan uit of ik tweedehands of nieuw wil gaan. Ik ben ook niet opzoek naar de grootste luxe dus een douche en toilet heb ik niet echt nodig. Ik zou een basis aan elektriciteit willen hebben en dit moet bruikbaar tijdens het wildkamperen aangezien ik meer fan ben daarvan dan van een camping. Wel had ik in mijn gedachten om achteraan in de camper een tweepersoonsbed te plaatsen met daaronder een systeem om minstens 2 fietsen kwijt te kunnen. Hierdoor zal de bus enige hoogte moeten hebben om ervoor te zorgen dat je niet vlakbij het plafond zit op het bed. Hebben jullie hier ervaring mee? Graag zou ik enkele tips hebben van de merken die jullie aanraden (ook de merken waarin er ramen kunnen geplaatst worden), welke afmetingen jullie toch als minimum aanschouwen.

  Alvast bedankt
  Met vriendelijke groeten
  Volkwin De Smedt

  • Dag Volkwin,

   Eerst en vooral welkom in de vanlife familie!
   Jouw project lijkt prima aan te sluiten bij onze stijl van ombouwen en reizen.
   Vandaar dat je al heel wat informatie en antwoorden zult vinden op onze website.

   Als start zou ik aanraden om deze pagina al eens door te nemen: Voorbereiding, camper ontwerp en budget

   Wat de hoogte betreft zou ik adviseren om voor een minimum te gaan van H2.

   Veel succes en vriendelijke groeten,
   Matthias en Mieke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *