Koop de juiste tweedehands camper met deze 6 tips

Het aankopen van een tweedehands camper of bestelwagen is altijd spannend. Met deze 6 tips koop jij de juiste tweedehands camper.

Het aankopen van een tweedehands camper of bestelwagen is altijd spannend. Wil je zelf een bestelwagen ombouwen tot camper dan bepaalt de prijs van de bestelwagen een groot deel van je totale budget. Je kan je ombouw camper zo duur maken als je wil, maar uiteindelijk is het wel de bedoeling dat je de auto kunt vertrouwen en dat je in alle vrijheid kunt rondreizen met jouw zelfbouw camper!

Met onderstaande 6 tips voorkom je dat je een miskoop doet en kan je bijgevolg veel geld besparen.

1. Car-pass

De Car-pass is een onmisbaar instrument bij de aankoop en verkoop van een tweedehands bestelwagen. Vraag altijd aan de verkoper of de bestelwagen een Car-pass heeft. De verkoper is wettelijk verplicht om jou een Car-pass te overhandigen. Is deze er niet dan is dit sowieso al verdacht en zou ik ook niet verder onderhandelen. De Car-pass mag bovendien niet ouder dan 2 maand zijn.
De echtheid kan je controleren via het chassis nummer op https://www.car-pass.be/nl/kopen.

Op de Car-pass staat er essentiële informatie die voor jou als koper belangrijk is. De kilometerstanden staan in chronologische volgorde opgelijst. Hoe meer kilometerstanden er op staan, hoe meer zicht je hebt op de historiek van de bestelwagen. Telkens er (onderhouds)werken worden uitgevoerd aan de auto moet dit geregistreerd worden op de Car-pass.

Naast de kilometerstanden kan je ook de Euronorm aflezen, de CO2 uitstoot en of deze moet herkeurd worden in geval van een ongeval. Het loont dus zeker de moeite om dit document in detail te bekijken.

tweedehands camper kopen Car-pass
Car-pass voorbeeld

2. Keuring voor verkoop

Naast de Car-pass is ook een keuring voor verkoop verplicht. Vooraleer je de wagen kunt inschrijven op naam van de nieuwe eigenaar heb je inschrijvingspapieren nodig. Deze inschrijvingspapieren krijg je bij het keuringstation wanneer de wagen gekeurd wordt voor verkoop.

Bij de tweedehandskeuring krijg je een uitgebreid rapport van de wagen. Op dit rapport kan je een volledige beschrijving zien van de huidige gebreken en welke onderdelen op termijn problemen zouden kunnen stellen. Bekijk dit keuringsrapport grondig, want soms zie je mogelijke extra kosten staan waar je zelf nog niet had bij stilgestaan.

Bij de keuring voor verkoop krijg je als alles goed gaat de volgende documenten:

  • Groen keuringsbewijs (1 jaar geldig)
  • Tweedehandsrapport (2 maanden geldig)
  • Document “aanvraag tot inschrijving” die je nodig hebt om de tweedehands camper op jouw naam te zetten, voor je verzekering en DIV (dienst inschrijvingen van voertuigen)
  • Car-pass

De kostprijs bedraagt ongeveer 60 euro. Meer informatie over de keuring voor verkoop kan je hier terug vinden: https://www.vlaanderen.be/technische-keuring-van-voertuigen/keuring-van-tweedehandsvoertuigen-bij-verkoop-tweedehandskeuring

Tweedehands camper kopen keuring voor verkoop rapport
Keuring voor verkoop tweedehands rapport

3. Check-up door een onafhankelijke garagist

Indien je voor het eerst een tweedehands camper of bestelwagen koopt, kan het verstandig zijn om de hulp in te schakelen van iemand met verstand van zaken. Het is niet ongebruikelijk om een garagist of autokenner mee te nemen voor advies. Vaak doet een garagist dit tegen een vaste prijs. Het budget voor een bestelwagen kan al snel oplopen tot 10.000 euro of meer. Investeren in de mening van een professional kan dus zeker de moeite lonen. Een vriend of vriendin meenemen die iets van auto’s kent is uiteraard ook altijd een goed idee. Met twee zie je tenslotte altijd meer dan alleen.

4. Autofora en hobby websites

Op het internet vind je een schat aan technische informatie. Sommige merken en modellen worden op sommige fora uitvoerig besproken. Van gekende motorproblemen tot kleine productiefouten. Heb je een bepaalde tweedehands camper gespot, dan is het een goed idee om eens op auto fora te zoeken wat hobbyisten en experten weten te vertellen over het merk, model en bouwjaar. Heeft de bestelwagen een grote fan basis dan is dit vaak al een goed teken.

5. Google is your friend

Zoek de auto ook eens op in Google. Populaire zoektermen zoals “Fiat Ducato issues” geven vaak al een goede indicatie of de auto gekend is met veel voorkomende problemen. Wij hebben ooit op het punt gestaan om een oude Ford Transit te kopen. Hadden wij niet de tijd genomen om het bouwjaar en motortype te Googlen dan gingen wij nooit geweten hebben dat je beter opteert voor de versie zonder turbo motor omdat deze vaak problemen gaf. The more you know…

Tweedehands camper kopen google is your friend
Bij het kopen van een tweedehands camper is Google je vriend

6. Time is your friend

Het voordeel van het kopen van een tweedehands camper of bestelwagen is dat vele mensen de auto reeds getest hebben voor jou. Zie je nog veel van deze bestelwagens in het straatbeeld rondrijden? Ook na 10 jaar? Dan is dit vaak een goed teken. Dit wil namelijk zeggen dat het een populaire bestelwagen is en dat deze ook een lange tijd meegaat. Het is niet voor niets dat een Toyota Yaris zo een goede en betrouwbare reputatie heeft. Sommige modellen doorstaan de tijd nu éénmaal beter dan andere. Bepaalde type auto’s hebben zich reeds bewezen. Kiezen voor een bestelwagen met een feilloze trackrecord is zelden een slechte keuze.

Hoewel het aankopen van een tweedehands camper op het eerste zicht spannend lijkt, kom je met deze 6 tips al heel ver. Veel succes en heb je nog vragen bij de aankoop van je tweedehands camper, laat het ons weten via de reacties hieronder!

2 Comments

  1. Hey Mieke en Matthias
    Fantastisch goede website hebben jullie gemaakt voor diegenen die dromen van een eigen camper.. en zeker voor diegenen die NIET houden van de standaard fabriekscampers.
    Ik wil ook een camper bouwen waar ik zelf kan bepalen wat ik nodig heb en wat niet.. en mijn eigen stijl kan behouden.
    Maar ik struikel al over de eerste fase.. de aankoop van een bus. Mijn voorkeur gaat uit naar een Renault Master L3H2. Mijn vraag is hoeveel max jullie zouden betalen voor dit type bus?

    • Dag Helena,

      Super om gelijkgezinde mensen hun dromen te horen!
      Een Renault Master kan zeker een goede keus zijn voor een ombouw tot camper.
      Ook een L3H2 formaat is prima, want dan kan je recht staan en heb je genoeg plaats om een vast bed te voorzien of zelfs een douche.
      De vraagprijs zal sterk afhangen van de volgende factoren:

      – leeftijd
      – aantal kilometers
      – regelmatig onderhoud
      – grote kosten recent uitgevoerd (nieuwe remschijven, distributieriem, etc.)

      Tegenwoordig zijn de prijzen van 2e hands wagens 10 % gemiddeld gezakt, wat heel veel is.
      Dus als je goed uitkijkt kan het een goed moment zijn om te kopen. Voor onder de 10 000 euro zou je wel al een bus moeten vinden met rond de 100 000 km.

      Veel succes en groetjes,
      Matthias en Mieke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *