3 manieren voor het opladen van de huishoudbatterij in je camper

Hoe kan je een huishoudbatterij in je camper opladen? In deze blog beschrijven we drie manieren voor het opladen van de huishoudbatterij.

Een belangrijk onderdeel van het elektriciteitssysteem is het opladen van de huishoudbatterij. Het hart van je elektriciteitssysteem wordt gevormd door een (of meerdere) huishoudbatterij(en). Dit is de batterij die enkel gebruikt zal worden voor de elektriciteitsvoorzieningen in het woongedeelte van je camper. Door een aparte huishoudaccu te gebruiken en je elektrisch systeem niet aan te sluiten op de startbatterij van je auto voorkom je een platte startbatterij en je auto niet meer start. De startbatterij van je wagen wordt opgeladen tijdens het rijden via de alternator. Maar ook je huishoudbatterij moet tijdig worden geladen. Je wil namelijk niet dat je huishoudbatterij te diep ontlaadt en daardoor stuk gaat. Maar hoe kan je je huishoudbatterij opladen? In deze blogpost beschrijven we de drie verschillende manieren om je huishoudbatterij op te laden. Wil je elke manier in detail uitgelegd krijgen? Klik dan door op de oplaadmanier naar keuze waarin in detail de plaatsing wordt uitgelegd.

Sommige van de links in deze post zijn affiliate links. Dit betekent dat als je via deze link een aankoop doet, wij een kleine vergoeding ontvangen, zonder dat dit jou meer kost. Wij zetten alleen links op onze website van producten die wij zelf gebruiken en websites die we vertrouwen.

Welke manier is de beste om je camperaccu op te laden?

Wij raden steeds aan om voor een combinatie te gaan van minstens twee van onderstaande methodes. Dat zorgt steeds voor een back-up indien nodig. Je kan jezelf de volgende vragen stellen om te bepalen welke methode(s) het meest geschikt zijn voor jou:

  • Wil je volop off-grid kamperen? Dan zijn zonnepanelen een goede optie om je huishoudbatterij mee op te laden.
  • Sta je vooral op campings of kampeerplaatsen? Dan is het opladen via het 230 volt net / walstroom een goede manier van opladen.
  • Wil je geld besparen op de camping en niet voor elektriciteit betalen? Ook dan zijn zonnepanelen aangewezen.
  • Ga je op verschillende plaatsen staan en moet je dus ook af en toe rijden? Dan raden we je aan om zeker te kiezen voor opladen via rijden.

Bij elk van de manieren voor het opladen van de huishoudbatterij bespreken we telkens de voor- en nadelen van elke methode.

Manier 1 – opladen van de huishoudbatterij via het 230 V net / walstroom

Het voltage van een huishoudbatterij is 12 volt of 24 volt. Toch kan je je huishoudbatterij ook opladen via het 230 volt net. Doorwinterde camperaars spreken ook wel van je camper opladen via de walstroom. Dit is het gewone elektriciteitsnet bij je thuis of op de camping. Natuurlijk kan je dit niet zo maar doen, maar moet de 230 volt die binnenkomt omgezet worden naar 12 volt om je batterij op te laden. Hiervoor bestaan specifieke apparaten, druppelladers genaamd. Belangrijk is dat je een acculader kiest met druppellader funcie kiest. Deze acculader zal pulserend (druppelgewijs) je huishoudbatterij opladen. Het voordeel van de druppellader is dat deze steeds aangesloten kan blijven op je batterij, zonder dat deze overbelast raakt. De druppellader onderbreekt namelijk het laden wanneer de batterij vol is. Dit is het grote verschil met een gewone acculader, die je zelf moet afkoppelen om te voorkomen dat je batterij oververhit geraakt.

Werking van de druppellader

werking druppellader voor opladen van de huishoudbatterij camper ombouw
Schematische voorstelling van de werking van een Victron acculader met druppelfunctie

De acculader wordt langs één kant aangesloten op het 230 volt elektriciteitssysteem. De meeste druppelladers zijn reeds voorzien van een stekker om in het stopcontact te steken. Vervolgens wordt de 230 volt omgezet in 12 volt. De druppellader wordt via de rode draad (positief) en de zwarte draad (negatief) aangesloten op respectievelijk de rode of zwarte pool van je batterij. Je kan er voor kiezen om dat rechtstreeks aan te sluiten op je huishoudbatterij, of via een verdeelstrip of busbar. Via een verdeelstrip sluit je al je rode kabels en al je zwarte kabels van je elektriciteitssysteem in één keer aan op je batterij. Op de afbeelding hierboven zie je een schematische weergave van hoe je een Victron acculader aansluit op je camper batterij. Victron is de marktleider binnen de camperwereld voor alles wat met elektriciteit te maken heeft.

Om je druppellader aan te sluiten op het 230 volt elektriciteitssysteem bij je thuis of op de camping kan je er voor opteren om een verlengkabel te gebruiken. Nadeel is echter dat je dan steeds een deur of raam moet openlaten waarlangs de kabel je camper binnen komt. Een meer praktische manier is om te werken met een CEE stekker waarlangs de 230V  via een zekeringskastje in je wagen binnenkomt en vandaaruit verder gaat naar een aantal stopcontacten in je camper. In deze blogpost leggen we je uit hoe je eenvoudig zelf een CEE invoerdoos kan plaats in je camper.

Wat zijn de voor- en nadelen van opladen via een 12 V acculader?

Voordelen van het opladen via een 12 V acculader

  • Je kan je huishoudbatterij onderhouden tijdens de wintermaanden of wanneer je wagen lange tijd stil staat.
  • Vaak voldoende als oplaadsysteem wanneer je enkel op campings of camperplaatsen verblijft.
  • Mogelijkheid om, wanneer aangesloten op het elektriciteitsnet, eenvoudig 230 volt te gebruiken in je camper zonder de nood aan een omvormer.
  • Goedkoop in aanschaf en kostenefficiënt

Nadelen van het opladen via een 12 V acculader

  • Plaatsen van een CEE wandinvoerdoos is nodig, tenzij je werkt met een verlengkabel
  • Werkt enkel wanneer je een aansluiting hebt op het 230 volt systeem, dus minder geschikt voor off-grid kamperen.

Manier 2 – opladen van de huishoudbatterij via rijden

Een tweede manier voor het opladen van de huishoudbatterij is door te rijden. Opladen via rijden is mogelijk door een verbinding te maken tussen de startbatterij van je camper en je huishoudbatterij. Deze verbinding wordt gemaakt via een accuscheider. Je hebt gewone accuscheiders en slimme accuscheiders. Wanneer je camper een Euro 5 of 6 motor heeft, maak je best gebruik van een slimme accuscheider.

Werking van de accuscheider

Een accuscheider plaats je tussen de startbatterij en de huishoudbatterij. Op het moment dat de motor van je camper draait, zal de alternator je startbatterij voorzien van stroom, waardoor je startbatterij oplaadt. Wanneer je startbatterij boven een bepaald voltage is, zal de accuscheider geactiveerd worden en zal ook stroom doorgegeven worden aan je huishoudbatterij. Op dat moment wordt ook je huishoudbatterij opgeladen. Dit werkt ook omgekeerd. Wanneer je huishoudbatterij bijvoorbeeld opgeladen wordt via je zonnepanelen of druppellader, dan zal ook je startbatterij op een bepaald moment worden opgeladen met deze energie. De connectie tussen de startbatterij en de gewone batterij wordt onderbroken wanneer de auto stil staat. Dat betekent dat je geen stroom kan verbruiken van je startbatterij wanneer de wagen niet draait. Dit voorkomt dat je je startbatterij zou leegtrekken en de wagen niet meer kan starten.

Vanuit de startbatterij vertrekken een rode en zwarte kabel. Op de rode (positieve) kabel moet je een zekering plaatsen. En dit het best zo dicht mogelijk bij je startbatterij. Deze kabels worden vervolgens verbonden met je accuscheider. Van daaruit vertrekken opnieuw een rode en zwarte kabel. Deze kan je rechtstreeks aansluiten op je huishoudbatterij of je kan werken via een verdeelstrip of busbar.

werking accuscheider voor opladen tijdens rijden huishoudbatterij
Schematische voorstelling aansluiten van een accuscheider voor opladen via rijden

Wat zijn de voor- en nadelen van opladen via rijden?

Voordelen van opladen tijdens het rijden

  • Je maakt optimaal gebruik van je rij tijd door ondertussen je camperaccu gratis op te laden
  • Je maakt een veilige verbinding tussen je huishoudaccu en je startaccu. Wanneer de huishoudbatterij voldoende opgeladen is, wordt de energie via de accuscheider doorgegeven aan je startbatterij. Wanneer je de huishoudbatterij oplaadt via zonnepanelen of walstroom dan onderhoud je meteen ook het voltage van je startbatterij .

Nadelen van opladen tijdens het rijden

  • Let op dat de capaciteit van je huishoudbatterij niet te groot is in verhouding tot je alternator. Wanneer teveel stroom gevraagd wordt van je alternator heb je meer kans dat deze sneller verslijt.

Manier 3 – opladen van de huishoudbatterij via zonnepanelen

De laatste manier van het opladen van je huishoudbatterij is via zonnepanelen. De energie die gecapteerd wordt door één of meerdere zonnepanelen op het dak van je camper kan je inzetten om je huishoudaccu op te laden. Via een zonnelaadregelaar kan je zonne-energie omzetten naar 12 V. De hoeveelheid elektriciteit die zonnepanelen opbrengen, hangt niet alleen af van het weer maar natuurlijk ook van het type en het aantal zonnepanelen. De kostprijs van zonnepanelen verdien je op twee kampeerseizoenen al terug. Zeker wanneer je graag off-grid wil staan, is het opladen van de huishoudbatterij via zonnepanelen aanbevolen.

Werking van de zonnelaadregelaar

Tussen de huishoudbatterij en het zonnepaneel wordt een zonnelaadregelaar geplaatst. Deze omvormer zorgt er voor dat de zonne-energie van de zonnepanelen wordt omgezet naar 12 V. Deze elektriciteit wordt vervolgens doorgegeven aan je huishoudbatterij, waardoor deze oplaadt.

Vanuit het zonnepaneel vertrekt een rode en zwarte kabel via een dakdoorvoer naar binnen in je camper. De rode (positieve) kabel wordt binnenin je camper gezekerd. Deze kabels worden vervolgens verbonden met je zonnelaadregelaar. Vandaaruit vertrekken opnieuw een rode en zwarte kabel. Deze kan je rechtstreeks aansluiten op je huishoudbatterij of je kan werken via een verdeelstrip of busbar.

werking zonnelaadregelaar voor opladen van huishoudbatterij
Schematische voorstelling aansluiten van een zonnepaneel op een huishoudbatterij

Voor- en nadelen van je camperaccu opladen via zonnepanelen

Voordelen van het opladen van de huishoudbatterij via zonnepanelen

  • Een duurzame manier om je huishoudbatterij op te laden. Zodra er zon is laadt de batterij vanzelf op.
  • Investering die zich over 2 tot 3 jaar vanzelf terugverdiend.
  • Mogelijkheid om off-grid te kamperen.

Nadelen van het opladen van de huishoudbatterij via zonnepanelen

  • Een belangrijk nadeel is dat je sterk afhankelijk bent van het zonlicht. Ga je naar een bestemming met minder zon of reis je in de herfst/winter dan moet je zeker een alternatieve manier voor het opladen van de huishoudbatterij voorzien.
  • Je camper valt meer op dan een gewone bestelwagen.

Heb je vragen over hoe je deze oplaadmogelijkheden installeert? Laat het ons weten via de opmerkingen hieronder.

2 Comments

  1. Hallo,
    Ik ben bezig met het ombouwen van een mercedes vito en vroeg mij af of het plaatsen van een vaste zonnepaneleninstallatie problemen kan geven bij de jaarlijkse keuring?
    Alvast bedankt.

    Groeten,
    Dries

    • Dag Dries,

      Het plaatsen van een vaste zonnepaneleninstallatie geeft geen problemen bij de keuring.
      Als je bijkomend ook wilt dat het niet opvalt dat er zonnepanelen op je camper liggen, dan raden wij je semi-flexibele panelen aan.

      Bijvoorbeeld deze:

      https://amzn.to/3UnHXXp

      Groeten,
      Matthias & Mieke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *