Wetgeving en regels die je moet weten om je lichte vracht om te bouwen tot camper

Alles wat je moet weten over de wetgeving bij camper ombouw. Lees hier alles over de homologatie van je lichte vracht tot camper.

Je staat op het punt om je lichte vracht om te bouwen tot camper. Online lees je allerlei horrorverhalen over mensen die vol goede moed er aan beginnen maar op het einde van de rit afgekeurd worden bij de jaarlijkse technische keuring. Laat je echter niet afschrikken door wat je leest op sociale media en online fora. Het is perfect mogelijk en legaal om je voertuig om te bouwen tot kampeerwagen. De wetgeving over camper ombouw is de laatste twee jaar veel veranderd. Zit jij ook vol vragen waardoor je soms de bomen het bos niet meer ziet?

Geen zorgen! Wij krijgen hierover dagelijks vragen en gingen ten rade bij officiële instanties zoals technische keuringen en de dienst mobiliteit van de Vlaamse overheid. In onderstaande blogpost beantwoorden we alle meest voorkomende vragen over de regelgeving bij het ombouwen van je voertuig tot camper in België.

Auto inschrijven als lichte vracht of camper?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: schrijf ik mijn bestelwagen in als camper (M1) of laat ik deze ingeschreven als lichte vracht (N1)? Op het internet circuleren er nogal wat verwarrende theorieën, maar eigenlijk is de wetgeving relatief simpel en zeer logisch opgebouwd. Om de juiste keuze te maken is het belangrijk dat je weet wat het verschil is tussen de twee.

Wat is het wettelijke verschil tussen een lichte vracht en een camper?

Vereisten voor een lichte vracht (N1)

Het woord zegt het eigenlijk zelf, maar een lichte vracht is in de eerste plaats een voertuig die voorzien is voor het vervoer van goederen. Alle wagens die voorzien zijn voor vrachtverkeer hebben de letter N. In België is een lichte vracht fiscaal voordeliger dan een personenauto. Zo betaal je bijvoorbeeld minder wegenbelasting en taxen.

Welke kenmerken moet een lichte vracht (N1) hebben?

  • Een passagiersruimte met maximum 3 zitplaatsen (inclusief bestuurder)
  • Een laadruimte die is afgesloten van de passagiersruimte door een tussenschot van ten minste 20 cm hoogte of bij gebrek hieraan door de rugleuning van de enige rij zetels

In de laadruimte van je lichte vracht kan je perfect een bed, tafel, banken, … voorzien. We spreken dan over een lichte vracht met camperinrichting. Deze regelgeving valt onder de redenering dat een vakman ook kastinrichting mag voor zien voor al zijn materiaal en machines op te bergen.

Bron: FOD Financiën – lichte vracht

Vereisten voor een camper (M1)

Het grote verschil met een lichte vracht is dat een camper tot de categorie personenvervoer behoort. Deze auto’s hebben het kenteken M. Hierdoor moet je auto aan andere regels voldoen en is de belasting ook anders geregeld.

Welke kenmerken moet een camper (M1) hebben?

  • Een woongedeelte met tafel en stoelen
  • Slaapgelegenheid, eventueel door de stoelen om te vormen
  • Kookvoorzieningen
  • Opbergmogelijkheden.

Die uitrusting moet vast in het woongedeelte bevestigd zijn. De deuren en schuiven van opbergmogelijkheden moeten goed gesloten blijven tijdens bruuske manoeuvres.

Wetgeving camper versus lichte vracht schematisch uitgelegd

Onderstaande afbeelding geeft een schematische voorstelling van de wetgeving en het verschil tussen een camper en lichte vracht.

Wetgeving lichte vracht ombouwen camper homologatie
Samenvatting wetgeving en verschil tussen camper en lichte vracht

Wat betekent homologeren tot camper?

Een homologatie procedure bij auto’s betekent dat je een andere functie geeft aan je wagen en dat je moet veranderen van kenteken. Wil je van je lichte vracht (categorie N) een camper maken (categorie M)? Dan moet je dit dus aanvragen. Je kunt dit het best vergelijken met het doorlopen van een bouwvergunning. De homologatieprocedure bevat regels over zowel de afmetingen van je voertuig, het gewicht, de inrichting, … In een latere blogpost beschrijven we dit in meer detail.

Je weet nu hoe de wetgeving over lichte vracht en campers geregeld is binnen België. Maar welke optie kies je nu het best?

Waarom je camper inschrijven als lichte vracht?

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan het voordelig zijn om lichte vracht (N1) te blijven. In onderstaande situaties blijf je best lichte vracht:

Voordelen

  • Minder administratie en papierwerk
  • Inschrijven op je bedrijf als bedrijfswagen

Nadelen

  • Minder mogelijkheden tot verbouwen
  • Je tussenwand moet blijven staan of er moet een minimale afscheiding zijn tussen de passagiersruimte en de laadruimte (20 cm tussenschot of een volledige doorlopende zetelrij = 3 zetels).
  • Draaistoelen zijn geen optie

Waarom je lichte vracht homologeren tot camper?

Voordelen

  • Goedkopere verkeersbelasting: voor een camper komt de verkeersbelasting op ongeveer € 140 per jaar, voor een lichte vracht is het ongeveer € 170 per jaar.
  • Lagere verzekeringspremie: omdat je doorgaans minder kilometers per jaar rijdt met een camper is de verzekering ook lager.
  • Lage emissiezones: een camper valt momenteel nog onder andere wetgeving waardoor je met een oudere camper nog steeds binnen mag in lage emissiezones. Met een lichte vracht gelden dezelfde euronormen als bij gewone auto’s.

Nadelen

  • De procedure kan lang duren (+ 3 maand)
  • Extra administratie en papierwerk
  • Strengere regels en voorwaarden waaraan je camper moet voldoen (gewicht, inrichting, afmetingen)
  • De kostprijs varieert tussen de 1000 en 1500 euro voor een homologatie tot camper

Welke aanpassingen mag ik doen aan mijn lichte vracht of camper?

De wetgeving over voertuigen is in België federaal geregeld. Vanuit het standpunt van de openbare wegbeheerder moet elk voertuig veilig zijn om zich op de weg te mogen begeven. Autofabrikanten moeten aan strenge voorwaarden en crashtests voldoen vooraleer de auto de baan op mag. Voor ieders veiligheid is het dan ook ergens logisch dat je niet zomaar je auto mag verbouwen zonder dat er hier controle op is. De wetgeving heeft hiervoor een lijst opgemaakt met aanpassingen die met en zonder goedkeuring mogen uitgevoerd worden.

Auto aanpassingen zonder extra goedkeuring

De volgende auto aanpassingen mag je zelf uitvoeren, zonder dat je toestemming van de fabrikant of een certificaat nodig hebt. Je kan deze aanpassingen dus zelf uitvoeren en moet hier niets extra voor aanvragen. Het spreekt voor zich dat de gebruikte materialen uiteraard geschikt moeten zijn voor de installatie op een auto of camper.

  • Bagagerek
  • Roofbar
  • Zoeklichten
  • Zonnepanelen op het dak
  • Kasten & vast meubilair in de laadruimte
  • Isolatie in de laadruimte (zowel geluid als thermische isolatie)
  • Ladder, treeplank, stang aan de achterzijde, intrekbare opstap aan de zijkant
  • Fietsenrek op de achterzijde

Voor alle andere aanpassingen die je doet, heb je dus wel de toestemming van de basisfabrikant of het automerk nodig. Bijkomend heb je vaak ook nog een certificaat en een 2de fase keuring nodig. Een tweede fase keuring betekent hetzelfde als een homologatie procedure.

Auto aanpassingen waarbij extra keuring en certificaten vereist zijn

Wanneer je aanpassingen doet aan de carrosserie van je camper of lichte vracht heb je extra certificaten nodig. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Dakraam
  • Ventilator
  • Openingen in de zijwanden voor kabeldoorvoer (zonnepaneel, stopcontact, ventilatie roosters)

Een dakraam of ventilator plaatsen in een camper kan je zelf uitvoeren. Hou er echter wel rekening mee dat je dan moet samenwerken met een technische dienst voor het bekomen van de juiste certificaten. De technische dienst zal jouw dakraam of ventilator komen controleren of deze volgens de regels van de fabrikant zijn geplaatst. Het dakraam moet voorzien zijn van een CE-keurmerk. Als je bij de meest verkochte dakramen blijft zoals die van Fiamma, Dometic of Maxxfan dan zit dit goed.

Uiteraard mag je geen steunbalken doorzagen of wijzigingen aanbrengen in de dragende structuur van je camper.

Voor het maken van openingen in de zijwanden bestaan ook een aantal regels. De openingen in de zijwanden mogen een maximale afmeting hebben van 20 cm op 20cm. Voor alle bovenstaande aanpassingen heb je een certificaat nodig dat je kan voorleggen bij de gewone jaarlijkse keuring van je auto. Je kan een dergelijk certificaat aanvragen bij een technische dienst bijvoorbeeld TDLF, ESTL of Vinçotte. Hou er rekening mee dat je tijdens de aanpassing best al foto’s neemt. Zo kan je deze toevoegen aan het dossier en krijg je makkelijker een goedkeuringsattest. Een certificaat kost ongeveer 180 euro incl. BTW. Het goedkeuringsattest ontvang je normaal binnen de 14 dagen.

Voor welke auto aanpassingen is een tweede fase keuring vereist?

Voor kleine aanpassingen volstaat het dus om certificaten te voorzien via een technische dienst. Wil je echter grotere aanpassingen doen dan moet je een homologatie procedure doorlopen, ook wel gekend als 2de fase keuring. In de volgende gevallen is een tweede fase keuring verplicht:

  • Toevoegen van extra zitplaatsen in de laadruimte
  • Plaatsen van draaistoelen
  • Plaatsen van zijramen
  • Plaatsen van een hefdak
Wetgeving camper hefdak homologatie en tweede fase keuring
De wetgeving vereist een tweede fase keuring bij het plaatsen van een hefdak bij een lichte vracht

Wat moet ik doen om mijn lichte vracht te homologeren naar camper?

Zoals hierboven vermeldt moet je voor grotere aanpassingen je lichte vracht laten homologeren. Vaak wordt aangeraden om meteen ook je lichte vracht in te schrijven als camper omdat dit dezelfde procedure is. Zo voorkom je dat je twee keer een dossier moet opstellen en dus ook twee keer de administratieve kosten moet betalen.

Stap 1 – goedkeuring van de basisfabrikant

De eerste stap in een homologatieprocedure is altijd de goedkeuring verkrijgen van de basisfabrikant. Dit betekent dat de fabrikant toestemming geeft om het voertuig te laten ombouwen tot camper. De fabrikant doet daarbij afstand van zijn aansprakelijkheden omdat de carrosserie gewijzigd wordt en de fabrikant dus ook geen controle meer heeft op de staat van de carrosserie.

Niet alle merken geven zomaar toestemming om wijzigingen aan te brengen aan de auto. De Franse merken zoals Peugeot, Opel en Citroën geven bijna nooit toestemming. Mercedes, Volkswagen en Renault laten wel aanpassingen toe.

Deze toestemming tot ombouwen noemt men een principe akkoord. Dit principe akkoord kan je aanvragen bij een erkende auto dealer en ziet er zo uit.

Wetgeving lichte vracht ombouwen camper principe akkoord
Principe akkoord bij homologatie van lichte vracht naar camper

Stap 2 – Opstellen van een dossier voor Individuele GoedKeuring (IGK)

Als particulier kan je een homologatiedossier aanvragen bij de dienst homologatie van het departement mobiliteit en openbare werken. Dit wordt echter niet aangeraden. Het dossier is complex en vereist heel wat technische kennis. Een technische dienst of erkende COP camper ombouwer kan een homologatie dossier voor jou opstellen. Deze zal je er voor zorgen dat alle technische info correct is en dat je achteraf geen problemen hebt bij de jaarlijkse keuring.

De kostprijs van een homologatie dossier varieert tussen de 1 000 en 1 500 euro. Het hele proces duurt ongeveer 30 dagen. Wanneer het dossier goedgekeurd is ontvang je een nieuw Europees gelijkvormigheidsattest ook wel COC genaamd. Op dit gelijkvormigheidsattest staat het nieuwe kenteken (camper M1) en dat de camper voldoet aan alle wettelijke en technische vereisten.

Stap 3 – Je lichte vracht laten omkeuren tot camper via tweede fase keuring

Met dit individueel goedkeuringscertificaat moet je vervolgens naar de tweede fase keuring. Je moet je hiervoor aanmelden bij de keuring voor tweedehandsvoertuigen. Is de keuring in orde, dan krijg je  nieuwe papieren voor de aanvraag tot inschrijving. Met deze aanvraag tot inschrijving kan je de homologatie procedure afronden bij je verzekering of bij de dienst inschrijvingen van voertuigen (DIV).

Je merkt dat je lichte vracht inschrijven als camper wat tijd en inspanning vraagt, maar met de juiste hulp van een goede COP ombouwer of technische dienst is het zeker mogelijk.

Heb je nog vragen over de wetgeving rond campers en lichte vracht? Plaats dan je vraag hieronder. Wij helpen je graag verder!

135 Comments

  1. Beste,
    Hoe zit het met een Nederlandse lichte vracht auto die in NL omgebouwd is tot camper en ook omgekeurd is tot camper en wij deze invoeren naar Belgie?
    Alvast bedankt
    Mvg Mara

    • Dag Mara,

      Leuk om te horen dat je een camper op het oog hebt!
      Een heel interessante vraag waar we niet meteen een sluitend antwoord op hebben. Het kenteken is Europese wetgeving en daarom vermoeden we dat het kenteken behouden blijft wanneer de camper zou ingevoerd worden in België. Maar voor de zekerheid zouden wij je aanraden om toch eens te horen bij de Vlaamse overheid die instaan voor de homologatie en keuring van voertuigen alvorens je definitief de wagen aankoopt. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan. We zijn ook heel erg benieuwd naar het antwoord, dus laat ons gerust weten wat zij te vertellen hadden!

      Vele groeten, M & M

      https://www.vlaanderen.be/homologatie-van-voertuigen-en-voertuigonderdelen/een-personenwagen-kampeerwagen-minibus-lichte-vrachtwagen-of-aanhangwagen-overbrengen-van-een-eu-land-naar-belgie

    • Wij hebben dat gehad bij het aankopen van onze camper uit nl. Betrof geen zelfbouw trouwens maar een ducato met fabrieksopbouw. Was in nederland als lichte vracht op papier. Kreeg ik in belgie niet gekeurd. Uiteindelijk “uit armoede” de camper op papier verkocht aan een nederlander, daar weer ingevoerd, rdw laten keuren (importkeuring) met wijziging voertuigcategorie naar m1. Was op een half uur gebeurd en 5 zitplaatsen op kenteken. Kosten keuring waren 98eu dacht ik. Dan nog kosten voor nl nummerplaten, inschrijving in nederland en weer uitschrijven. Uiteindelijk een hele hoop papierwerk, heen en weer rijden. Maar in nederland kan het dus wel simpel in tegenstelling tot belgie… als je dus een N categorie voertuig koopt in nederland, kom dan overeen met de verkoper dat hij bij de rdw langsgaat voor een voertuigcategorie wijziging. Bespaart je veel tijd, moeite en vooral geld…

      • Hi Koen, wij hebben een jaar geleden een VW T6 in Belgie gekocht en in de UK laten ombouwen tot campervan. Het slaapdak is een groot probleem voor de homologatie. Wij hebben ook al opgevangen dat het in andere landen gemakkelijker is om te laten homologeren en zijn zoekende naar hoe we dit kunnen aanpakken. Weet jij toevallig of je een niet-gehomologeerd voertuig kan verkopen aan een particulier in Nederland? (we hebben daar familie wonen) Was jouw koper in Nederland een kennis?
        De oplossing die de technische dienst voorstelt is om het slaapdak te laten vervangen door een slaapdak van een merk die erkend is in Belgie (Reimo). Uiteraard een kostelijke ingreep.
        Alvast bedankt om dit te lezen en voor eventuele extra tips/kennis.

  2. Hey, zeer handig artikel! Ik heb nog een vraagje ivm de homologatie.
    Stap 1 goedkeuring van de basisfabrikant –> Dit doe je VOOR de ombouw
    Stap 2 en 3 –> IGK en omkeuring –> Dit doe je pas als je ombouwing volledig klaar is?

    • Dag Lennart,
      Doet ons deugd om te horen!
      Klopt inderdaad wat je zegt. In principe kan je de goedkeuring van de basisfabrikant ook verkrijgen na de ombouw, maar bij weigering is dit natuurlijk niet zo handig.
      IGK en omkeuring is altijd nadat de ombouw klaar is.

      Vele groeten,
      M&M

  3. Hallo daar, wij hebben een nieuwe Transit T2 gekocht en gaan die inrichten als reismobiel 🙂 Vraag ivm het tussenschot; wij hebben voor twee stoelen geopteerd, dus een tussenschot is noodzakelijk (staat hierboven). Moet het originele blijven staan en korten we dat in op de gewenste hoogte of kunnen we dat vervangen door een op maat gemaakt paneel. dit laatste gaan we dan wel goed vast zetten natuurlijk, om te vermijden dat daar over gediscussieerd moet worden. Wij kijken uit naar jullie idee! Grtz Liliane&Johan

  4. Mijnheer, Wij kochten in 2022 een Sprinter en hebben deze laten homologeren (2de fase) voor lichte vracht met een tussenschot van 20cm. (ombouw door COP bedrijf).
    We plannen deze Sprinter om te bouwen tot camper, maar als lichte vracht ingeschreven te laten. Dus fiscaal zijn we in orde.
    Wij vernamen nu dat er voor de keuring een volledig gesloten tussenschot moet zijn, zonder doorgang tijdens het rijden tussen de cabine en de laadruimte. Een beperkt tussenschot zou alleen mogen als alle originele verankeringspunten in de vloer bereikbaar zijn, wat bij een camperinrichting meestal niet het geval is. Dit zou een nieuwe regelgeving zijn ? Bent u hiervan op de hoogte ? is dit werkelijk zo is ? Alvast bedankt bij voorbaat. MVG Eddy

    • Dag Eddy,

      Was de Sprinter oorspronkelijk een enkele cabine of een dubbele cabine? Als het een enkele cabine is dan heb ik hier nog niet over gehoord dat men een volledig gesloten tussenschot vereist.

      Bij een dubbele cabine is het wel noodzakelijk dat er een afgesloten wand staat. In het Koninklijk besluit van 15 maart 1968 (meest recent aangepast op 12 augustus 2022) onder artikel 27bis staan de verschillende scenario’s uitgeschreven en waaraan volgens de huidige wetgeving moet voldaan worden:

      https://www.wegcode.be/nl/regelgeving/1968031501~fhniyzocos

      Wat ook kan helpen is eens vrijblijvend informeren bij een technische dienst zoals TDLF om je specifieke casus voor te leggen.

      Is dit een voldoende antwoord op jouw vraag?

      Vriendelijke groeten,
      Matthias en Mieke

    • Update die misschien interessant kan zijn 🙂: ik heb een lichte vracht, enkele cabine, 3 zetels, ZONDER tussenschot. Mijn lichte vracht is gekeurd in juni 2023 en er is niks gezegd over het tussenschot dat weg is

      • Dag Shauni,

        Bedankt voor de update!
        En inderdaad volledig in lijn met de wetgeving. Ofwel blijft het tussenschot staan, ofwel is de cabine gescheiden door een volledige zetelrij (= 3 zetels vooraan).

        Groetjes,
        Matthias en Mieke

        • Hey, ik heb een vraagje hier omtrent, toen ik mijn Sprinter in 2022 nieuw bestelde, kon ik deze met 2 ingebouwde draaistoelen laten leveren en inschrijven als bedrijfswagen. Deze is nog steeds ingeschreven als lichte vracht. Bij de keuring was er geen probleem. Ik las ergens dat er een nieuwe wetgeving was, dat een fysiek onderscheid van slechts enkele cm voldoende was als verschil tussen cabine en vrachtruimte. Ik kan de bron niet meer terug vinden.
          Weten jullie meer?

          • Dag Ward,

            De officiële wetgeving over de 20 cm hoge scheidingswand tussen laadruimte en cabine kan je hier vinden:

            Zie onder “Om welke types gaat het?” onder puntje 3 lichte vracht.

            Vele groeten,
            Matthias en Mieke

      • Hoi Shauni
        Heb je de verankeringspunten in de cabine, watervoorziening ook weg genomen incl kasten enz?
        Welk keurings station?

  5. Hallo Matthias en Mieke,

    Ik heb een oude brandweerwagen die is ingeschreven als oldtimer. Wat als ik die wil ombouwen tot camper? Kan een auto tegelijkertijd administratief oldtimer én camper zijn? Hoe zit dat juist? Mocht je hierover informatie beschikken, ik hoor het graag.

    Hartelijke groet,

    Kurt

  6. Hallo Kurt,

    Volgens onderstaande gegevens kan het perfect zijn dat een oldtimer ook camper is.

    https://www.km.be/autokeuring/keuringen/kampeervoertuig/oldtimer-kampeervoertuig#:~:text=Kampeervoertuigen%20die%20in%20het%20verkeer,aan%20een%20technische%20keuring%20onderworpen.

    Ik vermoed dat je dezelfde procedure zult moeten doorlopen om de oldtimer te homologeren naar een camper. Gezien de leeftijd kan het zijn dat deze procedure soepeler is, dus best even contact opnemen met een keuringstation die gespecialiseerd is in kampeerwagens of met een technische dienst (bv. TDLF).

    Veel succes!
    Matthias en Mieke

  7. Dag Mieke en Matthias,

    Complimenten met jullie site en jullie prachtige camper!

    Een praktische vraag: stel je wilt een bestelbus inrichten als camper maar ingeschreven blijven als lichte vracht.

    De meeste geschikte busjes van het type Boxer, Ducato, Master, Crafter die ik tegenkom op het internet hebben geen ramen behalve die met een dubbele cabine. En ramen plaatsen (behalve een dakraam onder voorwaarden) mag officieel niet zonder homologiseren heb ik begrepen?

    Mijn vraag: stel ik koop een gewone lichte vracht met dubbele cabine maar ik maak daar een enkele cabine van door de tweede rij zetels en het tussenschot eruit te halen en een reglementair schot van 20cm achter de drie voorzetels te plaatsen, mag dit dan wel zonder homologiseren?

    Ik ben benieuwd naar je antwoord.

    Groetjes,

    Bert

    PS: een email naar hallo@camperbouwer.be kwam als ‘onbestelbaar’ terug.

    • Dag Bert,

      Dankjewel voor de complimenten, doet ons heel veel plezier dit te lezen!
      Jouw idee om van een dubbele cabine naar een enkele cabine om te bouwen zou ik niet aanraden.
      Om de simpele reden dat ze bij de keuring zeker vragen zullen stellen en dat ze toch zullen eisen om de wagen te laten homologeren.

      Kort gezegd, het zal te complex worden enkel en alleen om een raam te kunnen hebben in je auto zonder te homologeren.
      De beste raad die ik kan geven is, vertrek van een lichte vracht, probeer de aankoopprijs van de auto laag te houden, laat een raam plaatsen en laat de auto homologeren al dan niet tot camper.

      Dan ben je zeker dat je geen problemen zult krijgen, ben je zeker van je investering en kan je nog jaren plezier beleven aan je camper.

      Groetjes,
      Matthias en Mieke

      • Ik heb een aanvullende vraag: ik zou een hefdak willen inbouwen. En dan moet er sowieso geherhomologeerd. In mijn geval terug naar lichte vracht.
        Mij lijkt dan dat bert wel een punt heeft: ik vind er nu wel tweedehands met een interessante prijs. Anders moet ik nieuw aankopen aan een stevige prijs tenzij je zegt dat de prijs van ramen goed meevallen (eventueel bij self install). Ik had es nagevraagd en dat kwam aan 500 euro per raam en met 6 ramen loopt dat dan wel op. Zeker als ik hoorde dat een hefdak ook nog es 12000 zou zijn.
        Jullie mening is welkom!

        • Dag Ine,

          Ik denk dat een hefdak laten plaatsen en het kenteken behouden als lichte vracht een uitdaging zal worden, zoniet onmogelijk bij de keuring.
          Vandaar dat ik zou adviseren om eerst ten rade te gaan bij een COP ombouwer of technische dienst om jouw specifieke vraag eens voor te leggen.
          Daarna zal het snel duidelijk worden of je voor een nieuwe of tweedehands + ombouw moet kiezen.

          Veel succes en groetjes,
          Matthias en Mieke

  8. Wauw wat een artikel!
    Bedankt voor deze info, maakt veel helder!

    We gaan een amerikaanse schoolbus invoeren uit USA. Zou ik deze eerst ombouwen tot camper, en ineens zo laten homologeren?
    Of raden jullie aan om deze eerst te laten homologeren als bus in Belgie en nadien te homologeren als camper.

    groeten
    Kevin Raes

    • Dag Kevin,

      Wauw, dat klinkt als een uitdagend en tof project!
      Benieuwd naar het resultaat!
      Mij lijkt het best om meteen als camper te laten homologeren, anders ga je twee maal de homologatie kosten moeten betalen.
      Uiteraard zal hij eerst geïmporteerd moeten worden en moet daarvoor alle administratie in orde zijn, maar daarna zou ik meteen voor homologatie naar camper gaan.

      Veel succes en groetjes,
      Matthias en Mieke

  9. Hi! Bedankt voor deze duidelijke info. Ik ben momenteel op zoek naar een bus. Een vriend van me vertelde me dat je zomaar een raam en/of een ventilator mag monteren als je bus ouder is dan 2009. In je artikel zie ik hier niets van terug. Is dit niet meer mogelijk? Kan je me wat meer uitleg geven want online vind ik geen sluitend antwoord. Alvast bedankt! Groetjes.

    • De wetgeving is inderdaad soepeler voor 2009. Heeft er mee te maken dat alle auto’s na 2009 onder Europese wetgeving vallen en niet meer onder de Belgische.
      Vroeger kon er inderdaad meer als je een oude auto had, maar met alle recente wijzigingen en verstrenging in wetgeving durf ik dit niet meer met zekerheid zeggen dat je hier nooit problemen zal mee krijgen. Als je echt zeker wilt zijn dan zou ik aanraden om eerst je vraag te stellen bij het keuringstation bij jou in de buurt die zich bezighouden met campers en het homologeren van auto’s.

      Groetjes,
      Matthias en Mieke

  10. Een klein vraagje:
    Mag je bij een lichte vracht zomaar een de 2zits bank vervangen door 1 stoel voor de passagier?
    Krijg je hiermee problemen bij de technische keuring?

    • Dag Stijn,

      Alle aanpassingen aan zetels moeten aan strenge regels en voorschriften voldoen. Een 2 zit veranderen naar een 1 zit zal sowieso voor problemen zorgen bij de technische keuring. Tenzij je dit laat doen door een erkende garagist.

      Groetjes,
      Matthias en Mieke

      • Hallo,
        Weet iemand of het je tussenschot van bv een renault kangoo mag verwijderen om een minicamper te bouwen? Dank je

        • Dag Ingrid,

          Ik veronderstel dat je Renault Kangoo ook is ingeschreven als lichte vracht?
          Als je voldoet aan de bovenvermelde voorwaarden en dat je een afscheiding hebt tussen de passagiersruimte en de laadruimte van minstens 20 cm dan mag jij perfect het tussenschot weghalen.
          Ga je voor een inbouw keukentje of wil je er echt een bed enzo ook in voorzien?

          Groetjes,
          Matthias

  11. Beste

    Ik ben zelf een Citroën Jumpy L2 aan het ombouwen naar een camper. Ik ben enkel aan het twijfelen omtrent ventilatie.
    Een dakraam kost met teveel om het te laten steken met de COP vergunning enzoverder. Ik vroeg me af of ik een ventilatie gat van 10 cm zelf mag steken in de vloer van mijn camionet. Of in de zij of achterdeur. Of moet dit ook gebeuren door iemand met een COP vergunning?

    Alvast bedankt.

    • Dag Tuur,

      Een ventilatie gat plaatsen, dat kan perfect en mag zonder COP vergunning geplaatst worden zolang de diameter niet groter is dan 20 cm.

      Groetjes en veel succes!
      Matthias en Mieke

  12. Alvast bedankt voor alle info!
    Even nog een vraag, geen idee of je zal kunnen antwoorden.
    Ik ben als particulier een Fiat Ducato aan het ombouwen.
    Ik heb de toestemming bij Fiat aangevraagd om de lichte vracht te mogen homologeren tot camper en om een ventilator in het dak en twee zijkantramen te mogen installeren.
    De volgende stap zou zijn een IGK aan te vragen bij een technische dienst, echter…
    Als ik het goed begrijp kan dit pas wanneer de verbouwing compleet is. Ik vermoed dat de verbouwing pas eind 2023 compleet zal zijn.
    Waar zit het probleem. 30 juni moet ik naar de jaarlijkse keuring als “lichte vracht”, maar het voertuig is momenteel dus nog volledig ombouw (tussenwand verwijderd etc). De volledige homologatie kan dus niet voltooid worden voor 30 juni.
    Toevallig hier ervaring mee?
    Alvast bedankt!
    Shauni

    • Dag Shauni,

      Ik ga je moeten doorverwijzen naar een COP ombouwer die hier ervaring mee heeft of eens informeren bij een technische dienst (bv. TDLF).

      Veel succes met de ombouw!

      Matthias en Mieke

  13. Beste goede dag Mijn vraag is kan men van een ducato camper een lichte vracht laten keuren om meer dan 3500MTM te kunnen laden tot 4000kg en wat moet ik daarvoordoen of veranderen aan camper Graag seintje aub groeten William

    • Beste William,

      Voor deze vraag zou ik contact opnemen met een technisch keuringstation die gespecialiseerd is in homologatie.
      Je kan dit te weten komen door te bellen naar je normale keuringstation en vragen welk station in de omgeving zich hierin specialiseert.

      Groetjes,
      Matthias en Mieke

  14. Beste leuke advies op deze site
    Nu mijn vraag wij willen een lichte vracht mercedes kopen en dan ombouwen naar een campervan

    Wat zijn de eisen voor van lichte vracht naar m1 in te schrijven en eisen van ombouwing
    wat zijn de stappen

  15. Superduidelijke informatie! Dankjewel!

    Maar… (ik doe graag moeilijk… 😉 )

    Wat als ik een busje wil ombouwen naar camper zónder ramen, en enkel een klein ventilatieroostertje/luikje voor walstroom/zonnepanelen wil laten installeren (waarvoor ik eigenlijk géén akkoord van de fabrikant nodig heb)?

    Kan ik hem dan naar camper laten homologeren zonder dat principe akkoord, omdat er geen grote werken aan de carrosserie hebben plaatsgevonden?

    Alvast bedankt!

    • Dag Anne,

      Los van welke aanpassingen je gedaan hebt aan je voertuig / lichte vracht zal je altijd eerst een principe akkoord nodig hebben van de basis fabrikant omdat het kenteken van de auto (N) naar camper (M) zal veranderen na de homologatie procedure.

      Groetjes,
      Matthias en Mieke

  16. Beste,

    Ik ga dadelijk een groots audio project starten met een Chevy Van/Explorer(1990-2000) of Dodge Ram Van(1995-2002) als basis. Velen van deze zijn zowel in Nederland als Belgie ingeschreven als camper. De installatie zal makkelijk 2/3de van het ruim(laadruim of camper ruimte) in beslag nemen. Ik voorzie me dat de MTM niet wordt overschreden. In de vernoemde wagens zal dus het bed (zetels die als bed kunnen dienen) worden gedemonteerd. Zal hier dan ook een homologatie procedure voor moeten opgestart worden? De voertuig categorie mag dan gewoon hetzelfde blijven?

    Op mn facebook of instagram (cedric van roeyen) is te zien wat voor omvang het project juist inhoud.

    Met vriendelijke groeten,
    Cedric Van Roeyen

    • Dag Cedric,

      Ik heb je project bekeken op Instagram, ziet er ferm uit!
      Kenteken moet niet veranderd worden, dus ik vermoed dat je dan ook geen homologatie procedure zult nodig hebben.
      Gezien de auto’s ook al 20 jaar oud zijn, zal dit ook in je voordeel spelen.

      Zolang het MTM niet overschreden wordt, dat je geen zitplaatsen bij maakt zal het geen probleem zijn.
      Als basisregels zou ik ook nog deze in acht nemen van de Vlaamse Overheid:

      https://www.vlaanderen.be/tuning-van-voertuigen-in-belgie/autotuning-alleen-voor-personenwagens

      Veel succes met je project!
      M&M

  17. Beste Matthias en Mieke,
    Ik zou graag mijn achterbank uit mijn camper verwijderen. (zitbank voor 2 personen). Dit om meer ruimte te krijgen. Ik ben mindervalide en het zou voor praktische reden meer comfortabel zijn voor mij. Mag ik dit doen of moet ik dan terug laten keuren, of kan dit zonder problemen?
    Alvast bedankt,
    Groetjes,
    Riet

    • Beste Riet,

      Volledige homologatie zal niet nodig zijn.
      Maar om zeker te zijn zou ik nog eens informeren bij je keuringstation.
      Het zou kunnen dat ze adviseren om de verankeringspunten waar de zitbank stond te laten verzegelen.

      Veel succes!
      Matthias en Mieke

  18. Hey Matthias en Mieke,
    Super artikel. We hebben zelf een Jumper uit 2007 die we omgebouwd hebben tijdens COVID en waarmee we intussen half Europa al mee rondgetrokken zijn. Ik kwam op jullie artikel terecht toen ik de wetgeving aan het opzoeken was aangezien we nu toch overwegen om draaistoelen te plaatsen. Ik denk dat we dan ook best ineens homologeren tot camper. Ik heb me ook bij TDLF geïnformeerd en die zeggen dat ik dit jaar wel eens problemen zou kunnen hebben met de afwezigheid van een volledig tussenschot en mijn dakraam. Lijkt me sterk aangezien het voertuig van voor april 2009 is en enkele cabine, maar goed, we zien wel, zoals elk jaar met die dekselse keuring. De links die je in de reacties aanhaalt stellen me dan weer gerust. Top artikel, super informatief voor Belgische ombouwers die aan het keuringsavontuur willen beginnen.
    Groetjes uit Frankrijk!
    Gert & Nikki

    • Dag Gert en Nikki,

      Lijkt mij ook sterk aangezien het een voertuig is van het jaar 2009.
      Zolang je een doorlopende zetelrij hebt vooraan is dat prima.
      Als je draaistoelen laat plaatsen dan zullen deze uiteraard wel conform zijn en voorzien zijn van alle attesten.
      Maar met de hulp van een COP ombouwer komt dat zeker goed!

      Groetjes en veel succes!
      Matthias en Mieke

  19. Ik beschik over een vrachtwagen van meer dan 30 jaar Mercedes meer dan3.5 ton .
    Momenteel wil deze gaan gebruiken als camper wat tot ik nu weet geen probleem is.
    Maar nu komt het de bedoeling van deze is als camper te gebruiken maar alsook een oldtimer racewagentje mee te nemen binnen in de overige laadruimte zeg maar .
    Na veel vragen en bevragen lijkt geen probleem voor de keuring op oldtimer te keurende vrachtwagen maar als politie controle uitvoert mag de oldtimer er niet in of beter achteraan mee.
    Welke is deze beste oplossing hiervoor ? Wanner ik deze vraag bij instanties stel fronsen de wenkbrauwen steeds. Bij politie krijg je nog minder antwoord.
    Gewoon keuren als vrachtwagen ja ok , kilometerheffing betalen ,snelheidsbegrenzer keuren en nog eens keuren tachograaf. Rijd ik naar Nederland vignet kopen .Frankrijk mag ik Zondag niet rijden op autosnelwegen.
    Vandaar ik een oplossing probeer te zoeken .
    Alvast bedankt voor jullie reactie .
    Groeten Pascal

    • Dag Pascal,

      Gewoon laten keuren als oldtimer en dan is het een kwestie van de milieu normen te volgen.
      Zoals je zegt een vignet kopen, etc.
      Racewagentje zou ik niet in de vrachtwagen zetten, maar inderdaad beter achter de vrachtwagen.

      Veel succes!

  20. Beste, leuk om te lezen allemaal. Al veel hulp aan gehad.
    Ik ben ook reeds begonnen aan een renault master van 2006, maar wel blijvend lichte vracht door de leeftijd van de camionette en de kosten voor homologatie.
    Nu had ik nog wel een vraagje dat ik niet terug vind. Mag ik een afvaltank onder de camionette bouwen en zijn er beperkingen met de vrije hoogte tussen onderbouw-tank en de weg? Alvast bedankt.
    Groet, yvan

    • Dag Yvan,

      Top dat je zelf ook aan de slag bent gegaan met je eigen camper project!
      Een afvaltank mag onder de auto bevestigd worden. Vrije hoogte daarover ga ik je het antwoord schuldig moeten op blijven. Maar als je kiest voor een aangepaste tank die gemaakt is voor onder bestelwagens dan zit je alvast goed.

      Groetjes,
      Matthias en Mieke

  21. Hey, alvast bedankt voor het werk dat jullie in deze website steken! Ik droom er van om zelf een camionette om te bouwen tot campervan en met deze info geraak ik al heel wat verder. Maar hoe meer ik lees over de wetgeving hoe meer vragen er bij mij opkomen. Hopelijk kunnen jullie mij met enkele van die vragen verder helpen? Ik zou graag een lichte vracht (L2H2) ombouwen, maar ingeschreven blijven als lichte vracht:

    Mag ik gaten maken door de vloer van een lichte vracht zonder toestemming van de fabrikant of het aanvragen/bekomen van verschillende attesten etc?

    Graag had ik ventilatie gehad in het dak of zijwand (dus geen dakraam, maar een ventilator). Na het lezen van het artikel en de onderstaande commentaren is mij nu niet heel duidelijk of dat nu wel of niet mag (als je voertuig lichte vracht blijft) zonder toestemming van de fabrikant. Want een ventilatiegat kleiner dan 20x20cm mag je zelf maken? Ook gaten zoals waterafvoer/aanvoer, stroomvoorziening, kabelgat voor zonnepanelen etc die kleiner blijven dan die afmetingen mogen zonder toestemming gemaakt worden als je niet homologeert van N naar M? Klopt dat? Het lijkt mij bijvoorbeeld vreemd dat je zonnepanelen mag leggen, maar geen doorgang voor de kabels mag maken zonder toestemming van de fabrikant?

    Daarnaast vroeg ik mij het volgende af: Als je bijvoorbeeld een ventilator op het dak laat installeren door een erkende ombouwer, is dat voor hen ook een probleem als je camionette van het merk Peugeot, Opel of Citroën is? Omdat deze merken moeilijker toestemming geven voor aanpassingen aan de carosserie? Of hoef je daar geen rekening mee te houden als je dat bij een erkende ombouwer laat doen?

    Als laatste had ik graag geweten of jullie een ruwe schatting hebben van wat het zou kosten om bij een erkende ombouwer een ventilatie te laten steken. En ook een raam bijvoorbeeld? Ik probeer voor ik er echt aan begin het kostenplaatje al eens in elkaar te steken.

    Alvast bedankt!

    • Dag Toon,

      In strikte zin heb je eerst toestemming nodig van de fabrikant als je verschillende gaten wilt maken in de carrosserie.
      Maar ik kan me inbeelden dat je op de keuring geen problemen zal hebben als je gewoon een kleine doorvoer hebt gemaakt om een kabel van een zonnepaneel er door te trekken.
      Vanaf dat je een dakraam plaatst dan zal je wel de nodige attesten nodig hebben. Maar voor alle opgesomde “kleine gaten” zou ik me geen zorgen maken.

      Ik heb al gehoord van COP erkende ombouwers dat het merk soms moeilijk doet over bepaalde modellen. Hiervoor zou ik je adviseren om eens bij een erkende ombouwer langs te gaan alvorens je definitief de camionette koopt.
      Schatting van de kosten bij een erkende ombouwer lijkt mij het best om gewoon offerte te vragen. Maar reken toch zeker op 250 euro voor een attest, 200 euro om het te plaatsen en dan nog de kost van het dakraam zelf.

      Heel veel succes en bouwplezier gewenst!

      Matthias en Mieke

  22. Dag Matthias en Mieke

    Wat een leuke site zeg! Heel duidelijk en overzichtelijk. Ik droom nu al weg bij het idee te kunnen camperen met mijn VW T6.1 lichte vracht.

    Ik heb een zogenaamde panel van gekocht en uiteraard wil ik graag een raam in de zijdeur (al was het maar om de dode hoek weg te werken). Mijn idee was om dit eventueel op te lossen door gebruik te maken van een tweedehands schuifdeur. Vergt deze aanpak eveneens een homologatie? Dit model bestaat immers al in lichte vracht met dezelfde identieke setup.

    Daarnaast spreken jullie over het werken met een COP ombouwer omdat een homologatie dossier te complex is? Hoe complex kan het zijn als je gewoon een bestaande schuifdeur vervangt (of zelfs in extremis een raam plaatst in de schuifdeur)?

    Hebben jullie tevens een lijst van erkende COP ombouwers of weten jullie waar ik die kan vinden?

    Mvg

    Wim

    • Dag Wim,

      Dankjewel voor de complimenten, is heel fijn om te lezen!
      Een tweedehands schuifdeur kan een oplossing zijn inderdaad.
      Natuurlijk moet je je dan afvragen of de kostprijs van die deur opweegt ten opzichte van de kostprijs om een raam te laten plaatsen met bijbehorende attesten.
      Op deze website kan je alle COP bedrijven vinden:

      https://homologatie.be/nl/companies

      Zij kunnen je vast en zeker verder helpen!

      Groetjes,
      Matthias en Mieke

  23. Hallo!
    Ik heb een Renault traffic 2 lichte vrachtwagen gekocht. De auto is voor 6 personen met een wand achter de stoelen. Wat is de beste manier om hem om te bouwen tot camper? Kan ik de scheidingswand verwijderen? Ik wil een camper voor 4 personen!

    • Dag Pawel,

      Bij jouw ombouw gelden dezelfde regels.
      Ook hier zal je eerst toestemming moeten krijgen van de fabrikant (Renault) met de vraag of je deze auto mag ombouwen tot camper.
      Nadien kan starten met het wegnemen van de scheidingswand, de werken uitvoeren en de auto laten homologeren naar camper.

      Veel succes!

  24. Zeer interessante website, in mijn plan een L2H2 Jumper, Boxer of Ducato om te vormen to camper.
    Maar hoe meer ik lees, en ook rondvraag, hoe minder ik het snap. Enerzijds blijkt inderdaad dat Citroën en Peugeot geen basisgoedkeuring meer geven. Maar bij bedrijven die zelf actief zijn in het plaatsen van ramen, hefdaken, draaistoelen enz. blijkt dat allemaal geen probleem (zo beweren ze zelf). Gisteren bij mijn eigen Citroën-garage ook eens geïnformeerd, en zij beweren dat ze samenwerken met een bedrijf dat zorgt voor het technisch dossier, en dat ze eventueel ook zelf dakramen, zijramen enz. kunnen plaatsen.
    Zou het dan zo zijn dat je die officiële basisgoedkeuring niet nodig hebt als je die aanpassingen waarvoor je certificaten (en later 2de fase keuring) voor nodig hebt laat uitvoeren door een officiële carrossier? Of zijn dat de COP bouwers? Als dát éénmaal in orde is kan je zelf verder aan de slag met al het andere (meubels, elektriciteit, water, …)?

    Alleszins bedankt voor jullie inzichten!

    Marc

    • Dag Marc,

      Je moet het zien vanuit de fabrikant en de wegbeheerder hun standpunt.
      De fabrikant moet aan zeer strenge crashtests voldoen om de auto op de baan te mogen brengen.
      Elke aanpassing aan de carrosserie moet dan ook correct uitgevoerd zijn.
      De reden dat het merk toestemming moet geven is dat zij eigenlijk een attest afleveren waarop staat dat zij niet aansprakelijk kunnen gesteld worden nadat er aanpassingen gebeurd zijn.

      Als je zeker wil zijn dan laat je de carrosserie werken (dakraam, gaten en ramen) uitvoeren door een COP bouwer. Een COP bouwer is een carrossier die bepaalde handelingen bij wet mag uitvoeren, in sommige gevallen dus het plaatsen van een dakraam, raam, hefdak, etc.

      Deze COP bouwer zal dan eerst toestemming vragen bij het merk, de werken uitvoeren en nadien alle attesten afleveren.
      De rest van de inbouw zoals je zelf zegt (meubels, elektriciteit, etc.) mag je allemaal zelf uitvoeren.

      Heel veel succes en laat maar weten als je nog vragen hebt!

      Groetjes,
      Matthias en Mieke

  25. Hallo,

    Ik zou graag een kleine bestelwagen (type Caddy Maxi) kopen, behouden als lichte vracht en gewoon vanachter een matras en wat kampeer spullen in leggen.
    Online op tweedehands websites, vind ik vaak zulke wagens maar met een volledig dichte scheidingswand. Dit vind ik persoonlijk niet zo aangenaam (moest het nodig zijn, wil ik snachts kunnen vertrekken zonder buiten te moeten) en volgens wat ik vind online, is dit ook niet nodig (20cm scheiding voldoende?).
    – Is het toegelaten om deze scheidingswand te verwijderen? En hoe ziet zo’n 20cm scheidingswand er dan uit, want vind dit niet online
    – Kan je dit makkelijk zelf doen of moet je dit door een garage laten uitvoeren? Zo ja, enige garages aan te raden?

    Alvast bedankt!

    • Hallo Annelies,

      Een zeer terechte vraag! De wetgeving is hier vrij vaag over en specifieert niet waaruit deze scheidingswand moet bestaan.
      In de praktijk volstaat het inderdaad om de scheidingswand uit de lichte vracht te halen, of 20 cm te laten staan.
      Je kan er ook voor opteren om bijvoorbeeld een bank, werkblad of opstapje te monteren van 20 cm hoog.
      Het komt er gewoon op aan om een “afscheiding” te maken tussen de bestuurdersruimte en de laadruimte, dat is verplicht in de verkeerswetgeving.

      Je kan dit dus perfect zelf uitvoeren, geen garage voor nodig.

      Veel succes en laat maar weten mocht je nog vragen hebben!

      Groetjes,
      Matthias en Mieke

  26. Hallo,

    Ik heb een fiat Ducato personenbus (8+1) gekocht (2011) en zou die graag ombouwen naar camper, maar ik lees steeds over lichte vracht en ombouw naar camper , maar nergens wat de wetgeving zegt over een personenbus dus M1 . Wat mag er hier?
    Bedoeling is de 2 rijen zetels eruit en inrichten.
    Enkel een gat voor stopcontact en een voor kabeldoorvoer zonnepaneel is te voorzien .
    Tevens een gat in bodem voor afvalwater . Mag dit of waar moeten we ons aan houden?

    Alvast bedankt

    Geert

    • Dag Geert,

      Hierbij gelden dezelfde regels alsof je een lichte vracht zou ombouwen.
      Om de auto om te bouwen naar camper, moet je simpelweg voldoen aan de voorwaarden van een camper.
      De 2 rijen zetels er uit kan, stopcontact, kabeldoorvoer voor zonnepaneel en afvoer voor afvalwater ook.

      Ik zou wel adviseren om deze werken samen te doen met advies of hulp van een COP bouwer of technische dienst.

      Veel succes!

  27. Hallo Mieke en Matthias,

    Bedankt voor het duidelijke en zeer nuttig artikel. Ik vroeg me nog enkel af of je de wijzigingen waarvoor een 2de fase keuring nodig is zoals zijramen plaatsen, zelf mag uitvoeren en het dossier dan laten indienen door een technische dienst? Of moeten deze wijzigingen verplicht door een COP bedrijf uitgevoerd worden?

    Mvg,
    Joris

    • Dag Joris,

      Heel goede en terechte vraag.
      Je kan en mag alle werken zelf uitvoeren.
      Het is zelfs mogelijk om zelf een homologatiedossier op te stellen en aan te vragen bij de Vlaamse overheid.
      Echter raden we dit niet aan, omdat het echt wel over experten werk gaat om een dossier op te stellen.

      Maar om concreet te antwoorden op jouw vraag. Eerst alles zelf uitvoeren en daarna een dossier indienen samen met een technische dienst kan zeker.
      Ik zou voor je begint aan de werken wel al contact opnemen met een COP bouwer of technische dienst om je plannen uit te leggen.

      Veel succes!
      Groetjes,
      Matthias en Mieke

  28. Hey Mieke & Matthias,

    Alvast bedankt voor de vele info, veel vragen zijn al beantwoord geraakt.
    Eentje echter nog niet:
    Ik werk aan een lichte vracht met dubbele cabine en we zouden de wagen graag als lichte vracht ingeschreven houden.
    Daarin komt een ladeblok te liggen over de volledige laadruimte. Hierdoor “verlies” ik echter de ruimte onder de zetels van mijn cabine.
    Is het toegestaan om deze ruimte te bereiken via de cabine in plaats van via de laadruimte?
    Dit zou lukken door een opening te creëren onder de zetels die nu tegen de scheidingswand staan. De scheidingswand blijft dus staan met een opening onderaan.
    Er wordt over een tussenschot gesproken dat 20cm hoog moet zijn. Is dit vanaf de vloer te meten? Ik kan deze ontstane ruimte volledig afsluiten van de laadruimte.

    Groeten,

    Pieter

    • Dag Pieter,

      Volgens mij is dit geen probleem, zeker niet als er een zetelrij staat + als de scheidingswand blijft staan.
      Op de keuring gaan ze daar niet moeilijk over doen.

      Veel succes!
      Matthias en Mieke

  29. Beste,

    We hebben een vw Crafter (korte versie)2012 gekocht.
    Graag zouden we een extra batterij, frigo, kastjes en bed inbouwen.
    Hierbij komt ook nog een kleine koepel in het dak.
    Kunnen we dit allemaal uitvoeren zonder certificaten of extra keuring?
    Het tussenschot blijft bestaan.

    Mvg
    Nick

    • Dag Nick,

      Alles wat de inbouw betreft kan je zonder extra keuring of attesten uitvoeren.
      Een koepel voorzien in het dak moet wel voorzien worden van de nodige goedkeuringen en attesten.
      Zoals beschreven hierboven, raden wij aan om hiervoor samen te werken met een technische dienst.

      Vele groeten,
      Matthias en Mieke

  30. Hi Matthias en Mieke,

    Dankjewel voor de uitgebreide en duidelijke info.!
    Samen met mijn vriend denken we er al een tijdje aan om een camionette te kopen maar het blijft een beetje aanslepen omdat we zoveel tegenstrijdige en onduidelijke informatie lezen op het internet en omdat de wetgeving in België best streng is omtrent de ombouw etc.. We willen natuurlijk zeker zijn van onze ombouw zodat we niet voor verrassingen komen te staan bij de keuring.

    Onze vragen:

    -Is het eigenlijk nog mogelijk om alles zelf te doen bij de ombouw? Ik lees hier iets van voertuigen voor 2009.. Onlangs hadden we iets gelezen van 2012..

    -Als je een busje ombouwt als camper moet je altijd homologeren, dat lees ik toch goed hè?

    Nog een laatste vraag.
    -Welk merk raden jullie aan als campervan? (Zelf denken we aan een Sprinter of Fiat Ducato) Want ik las iets dat Fiat ook al moeilijk kan doen over ombouw..

    Dankjewel!

    We hopen snel wat duidelijkheid te hebben en de eerste stap te zetten naar de aankoop van een busje.

    Liefs,
    Lauren en Bram

    • Dag Lauren en Bram,

      Wat leuk om te horen dat jullie ook op het punt staan om een eigen camper te gaan bouwen!
      Hieronder onze antwoorden op jullie vragen:

      – Het is nog mogelijk om alles zelf te doen van inrichting en technieken (schrijnwerk, water, elektriciteitsvoorzieningen). Voor uitsnijdingen zoals het plaatsen van een dakraam of zijraam heb je wel attesten en goedkeuringen nodig van de fabrikant. Dakramen en ramen kan je prima laten plaatsen door een COP bedrijf en de rest van de werken kan je dan zelf uitvoeren. Wil je de lichte vracht homologeren tot camper, dan moet je altijd een homologatieprocedure doorlopen. Hiervoor raden we aan om samen te werken met een COP bedrijf of een technische dienst.

      – Het is niet verplicht om je bus te homologeren naar camper. Je kan de bus ook als lichte vracht laten bestaan, op voorwaarde dat je blijft voldoen aan de vereisten van een lichte vracht zoals hierboven werd vermeld.

      – Volkswagen, Mercedes of Fiat zijn nog steeds de beste merken voor een ombouw.

      Heel veel succes en plezier gewenst met jullie project!

      Groetjes,
      Matthias en Mieke

  31. Hey

    Leuke en informatieve pagina!
    Wij zijn aan het kijken om een dubbel cabine Ford Transit te kopen om in te richten als camper, maar ingeschreven te houden als lichte vracht. Deze zou dus al in orde zijn voor extra zitplaatsen en ramen in de zijwand en schuifdeur. Nu zijn er verschillende combinaties van aantal zitplaatsen mogelijk (3+3, 2+3, 2+4). Staat dit gedetailleerd voor 1e en 2e rij op het inschrijvingsbewijs (en evt andere belangrijke documenten), of enkel het totaal aantal zitplaatsen (dus 5 of 6)? Dat zou het aanbod aan mogelijke tweedehandswagens wat vergroten, omdat we dan een 3+3 kunnen aanpassen naar een 2+4.

    Groetjes

    Jordan

    • Dag Jordan,

      Iedere wijziging aan zitplaatsen staan onder streng toezicht.
      Zitplaatsen wegnemen is minder een probleem, gewoon zorgen dat de verankerpunten volledig zijn weggewerkt.
      Het bijmaken of verplaatsen van zitplaatsen is veel strenger en kan enkel uitgevoerd worden door COP erkende garages.
      Persoonlijk zou ik opteren om een auto te kopen waarbij je zo weinig mogelijk tot geen aanpassingen meer moet doen aan de zetels.

      Veel succes,
      Matthias en Mieke

  32. Hallo Matthias en Mieke

    Als je een lichte vracht bestelbus hebt van 2007 (of ouder) kan je toch zelf een dakluik plaatsen zonder problemen op de keuring (zolang je geen verstevigingsbalken doorzaagt)? Ze weten toch niet of dat er pas ingeplaatst is of al langer instaat?

    Met vriendelijke groeten Rudi

    • Dag Rudi,

      Klopt, als de wagen ouder is dan 2013 dan is de wetgeving soepeler omdat de auto dan nog onder Belgische wetgeving valt.
      Datum van installatie maakt niet uit, stel dat je 5 jaar geleden een dakraam geplaatst hebt en ze er nu pas een opmerking over maken, dat kan perfect…

      Groetjes,
      Matthias en Mieke

  33. hallo Matthias en Mieke,

    eerst en vooral prachtige website!
    ik heb een Mercedes sprinter ex ambulance aangekocht, maar op gelijkvormigheidsattest is deze nog ambulance (categorie m1).
    deze ben ik nu aan het ombouwen tot camper om dan de homologatie naar camper te doen.

    zou dit dezelfde procedure zijn als bv een lichte vracht naar camper?
    hebben jullie al een gelijkaardig project gezien?
    alvast bedankt!
    groetjes Samuel

    • Dag Samuel,

      Dankjewel en wauw, wat een tof project!
      De procedure is inderdaad hetzelfde. Alleen de inhoud kan wel wat verschillen. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat je nog sirene en tachograaf moet officieel aantonen dat deze niet meer kunnen gebruikt worden.
      Alsook (blauwe) signalisatie verlichting moet verwijderd worden.

      Veel succes en groetjes,
      Matthias en Mieke

  34. Onze wagen (Peugeot Boxer) zal lichte vracht blijven, dus de tussenwand moet ook blijven zitten. Mogen wij de tussenwand echter vervangen door een alternatief (vb zelf iets maken met een schuifdeurtje in) of moet het originele er in blijven?
    De verankeringspunten moeten ook zichtbaar blijven in de ruimte, maar welke punten zijn dat nu precies?

    • Hallo,

      Volgens de wetgeving moet er een afscheiding zijn tussen de passagiersruimte en de laadruimte.
      Dit kan de originele tussenwand zijn, een volledige ononderbroken zetelrij (bv. 3 zetels vooraan), of een opstaande rand van 20 cm die je zelf voorziet.
      Over de verankeringspunten staat er niets gespecifieerd in de wegcode omtrent lichte vracht.

      Alternatief met schuifdeurtje kan, als dit goed kan afgesloten worden en een opstaande rand heeft van 20 cm.

      Veel succes!
      Matthias en Mieke

  35. We zijn ons ook aan het verdiepen om een lichte vracht om te bouwen naar camper. We hebben een Jumper van 2004 (Euro 3 – Diesel 2800cc) met zeer weinig km’s in bezit die al enkele jaren werkloos in de loods staat.

    Als ik het goed begrijp is het voor emissienormen zeker een goed idee om deze te homologeren naar camper. Klopt het dat we in deze bestelwagen dus wel een dakraam/raam mogen plaatsen zonder goedkeuring van de fabrikant?

    • Hallo,

      Goedkeuring vragen van de fabrikant kan nooit kwaad.
      Maar inderdaad, doordat de wagen nog onder oudere wetgeving valt kan je een dakraam / raam plaatsen zonder goedkeuring.

      Vele groeten,
      Matthias en Mieke

  36. Wij hebben een Jumper (lichte vracht – 2.8 Diesel) werkloos in de opslag staan. Deze is van 2004 en heeft nog maar weinig kilometers. We hebben het idee opgevat om deze in te richten als camper. Dus voor de emissiezones is het een goed idee om deze nadien ook te homologeren naar camper.
    Klopt het dat je voor deze leeftijd geen goedkeuring meer moet vragen aan de autobouwer als we dakramen willen steken?
    Groetjes

    • Hallo,

      Het is nog niet duidelijk of ze voor de emissiezones een uitzondering zullen maken voor campers.
      Maar de kans bestaat inderdaad. Dus het kan een goed idee zijn om je bus te laten homologeren naar camper.

      Groetjes,
      Matthias en Mieke

  37. Hallo
    Ik ben alleen en heb me een lichte vracht aangeschaft en daar heb ik kasten recht en links gebouwd. De dubbele passagier zetel heb ik verwijderd om daar een 1persoon zetelbed te plaatsen. Maar voor de keuring wordt wel de dubbele zitting terug geplaats. mag ik zo rijden. Ik heb ook een ijskast die op gas, 12v,220v kan.
    Mag ik opzij een klein ventilatertje (10 op10cm) voor de ijskast plaatsen. Dat ik niet stik als ik slaap.
    Kan iemand me daar correcte antwoord op geven
    Mvg Beau

    • Dag Beau,

      Persoonlijk zou ik aanraden om een 20 cm hoge scheiding te voorzien tussen de passagiersruimte en de laadruimte.
      Dan ben je alvast in orde voor de keuring.

      Wat de ijskast betreft zijn wij geen voorstander voor ijskasten op gas.
      Tegenwoordig heb je voor 300 euro al compressor koelkasten die prima functioneren.
      Een ijskast op gas kan ook, maar dan moet je wel zeker zijn dat deze 100 % goed functioneert en dat de luchttoevoer voldoende is zodat je geen CO vergiftiging riskeert.
      Wij adviseren altijd om een brandalarm en CO alarm te installeren ter beveiliging.

      Mvg,
      Matthias en Mieke

  38. Duidelijke info!
    Maar als ik het dus goed begrijp:
    Als je bij lichte vracht geen goedkeuring krijgt van de fabrikant (in mijn geval Opel Movano) dan kun je nooit zijramen installeren achteraan?

    Groeten!

    • Dag Didier,

      Klopt, volgens letterlijke interpretatie van de wetgeving heb je altijd eerst goedkeuring nodig.
      Voor specifieke merken en types van auto’s raden we aan om extra info in te winnen bij een COP installateur of technische dienst.

      Veel succes!
      Groetjes,
      Mieke en Matthias

  39. Ik heb de volgende vraag: Ik heb ramen en luiken in de bus geïnstalleerd, maar ik heb geen certificaat. Welke procedure moet ik doorlopen om deze werkzaamheden te legitimeren?
    Of misschien is er iemand die mijn werk kan overdoen of mij deze certificaten kan geven?

    • Beste Alex,

      Hiervoor kan je terecht bij een COP bedrijf of een technische dienst in jouw buurt.

      Groetjes,
      Matthias en Mieke

  40. Hallo,

    Als ik het goed begrijp heeft Belgie eigenlijk een veel moeilijker systeem om aanpassingen aan je camper te doen dan Nederland (en andere landen). Is het dan niet slim om mijn bestelwagen om te bouwen zonder in Belgie ingeschreven te zijn. Deze vervolgens te laten omkeuren in nederland met de gemaakte aanpassingen zoals wandramen, draaistoel, etc (met toestemming van de fabrikant). Na de keuring in Nederland deze te verkopen naar Belgie waar ik hem gewoon in aangepaste staat kan inschrijven zonder kosten voor homologeren. Bovendien kan je alles zelf aankopen/installeren.

    Is dit iets dat zou werken of zie ik iets over het hoofd?

    Groetjes,
    Michiel

    • Hallo Michiel,

      Qua import regels ben ik zelf iets minder op de hoogte.
      Ik zou dit eens navragen bij een keuringstation hoe zij omgaan met het inschrijven van aangekochte tweedehands wagens uit Nederland, los van campers.

      Groetjes,
      Matthias & Mieke

    • Zoals bijna altijd is het in Vlaanderen en België strikter, logger en duurder dan elders.

      In de praktijk ga je een wagen niet in het buitenland ingeschreven krijgen zonder daar inwoner te zijn. Je moet dus al op een partner ter plekke een beroep doen. Anders zou iedereen de verstandige keuze maken elders in te schrijven natuurlijk.

      Ik ben inwoner van zowel België als een andere EU-lidstaat. Als ik ooit aan een kampeerwagen-ombouwproject begin waarvoor omkeuring van lichte vracht naar kampeerwagen nodig is, dan ga ik dat zeker niet in België doen. Ik zou wel gek zijn.

      De inschrijving van een buitenlandse kampeerwagen met Europese typegoedkeuring zou in principe geen probleem mogen opleveren. Zolang je dus een ietwat recente wagen invoert vermoed ik dat het mee gaat vallen.

  41. Ik ben van plan om een VW T5 of een Transit Custom te kopen en deze om te bouwen tot een camper voor weekenden en vakanties. Doordeweeks wil ik de wagen gebruiken voor mijn dagelijkse verkeer. Het is mijn bedoeling om een busje te kopen met drie zitplaatsen vooraan. Als ik het goed begrijp, kan ik de tussenwand dan zonder problemen verwijderen? Maar als ik ramen wil plaatsen in de twee schuifdeuren en eventueel in de achterklep, moet ik dit laten keuren door een technische dienst. Stel dat ik drie draaistoelen installeer vooraan, kan ik de wagen dan nog steeds behouden als lichte vracht? En als ik in de toekomst besluit om een extra zitbank achterin de laadruimte te installeren voor passagiers, ben ik verplicht om een homologatieprocedure te doorlopen en de wagen als camper te laten registreren? Alvast bedankt voor dit geweldig artikel.

    Groeten!

    • Dag Yordi,

      Heel fijn om deze complimenten te mogen horen over ons artikel over de camper en lichte vracht wetgeving, doet ons veel plezier!
      Als antwoord op jouw vragen:
      Als ik het goed begrijp, kan ik de tussenwand dan zonder problemen verwijderen? Klopt, je mag de tussenwand verwijderen als je een volle zetelrij hebt die de laadruimte van de passagiersruimte scheidt. In jouw geval dus drie zitplaatsen.

      Maar als ik ramen wil plaatsen in de twee schuifdeuren en eventueel in de achterklep, moet ik dit laten keuren door een technische dienst. Klopt ook. Voor het plaatsen van ramen achteraan of in de schuifdeur dien je een homologatieprocedure te doorlopen.

      Stel dat ik drie draaistoelen installeer vooraan, kan ik de wagen dan nog steeds behouden als lichte vracht? Je blijft voldoen aan onderstaande voorwaarden voor het kenteken “lichte vracht”, dus ja is mogelijk.
      Een passagiersruimte met maximum 3 zitplaatsen (inclusief bestuurder)
      Een laadruimte die is afgesloten van de passagiersruimte door een tussenschot van ten minste 20 cm hoogte of bij gebrek hieraan door de rugleuning van de enige rij zetels

      En als ik in de toekomst besluit om een extra zitbank achterin de laadruimte te installeren voor passagiers, ben ik verplicht om een homologatieprocedure te doorlopen en de wagen als camper te laten registreren? Dan zal je inderdaad een homologatieprocedure moeten doorlopen. Want dan maak je van je laadruimte een passagiersruimte. Dus dan zal je sowieso moeten homologeren aar camper.

      Hopelijk zijn dit de antwoorden die je zocht?

      Alleszins veel plezier en succes met je vw T5 of vw transit custom!

      Groetjes,
      Matthias en Mieke

  42. Hallo,

    Ik heb een lichte vracht fiat ducato met scheidingswand die ik ombouw tot simpele camper.
    Mag ik in de laadruimte zelf enkele zitbankjes plaatsen?
    Wordt dit dan aanzien als vast meubilair of heb ik nog een attest nodig voor de keuring?

    • Hallo Frank,

      De zitbankjes vallen onder dezelfde regelgeving als het inbouwen van kasten of materiaalrekken.
      Dit mag dus perfect. Het enige wat absoluut niet kan zonder attest is deze zitbanken gebruiken tijdens het rijden.
      Want dan heb je een homologatieprocedure nodig en keuring van de zetels waaruit blijkt dat er ook passagiers mogen op zitten tijdens het rijden.

      Groetjes,
      Matthias en Mieke

  43. Hallo,

    Ik heb een lichte vracht fiat ducato met scheidingswand die ik ombouw tot simpele camper.
    Mag ik in de laadruimte zelf enkele zitbankjes plaatsen?
    Wordt dit dan aanzien als vast meubilair of heb ik nog een COP attest nodig voor de keuring?

    • Dag Geert,

      Dat mag zeker. Tegenwoordig hebben de meeste camperwinkels zoals De Wit en Obelink bijpassende ophangbeugels om de tank op de juiste manier te monteren.
      Op Youtube vind je ook heel wat informatie over hoe je een watertank kunt installeren onderaan een camper.

      Groetjes,
      Matthias & Mieke

  44. Beste,

    Onlangs kochten wij ons een tweedehandsbusje Mercedes Sprinter dubbele cabine (Snoeks cabine, 1+1 vooraan en 4 plaatsen achteraan) om er een eenvoudig reisbusje van te maken (geen technieken, enkel minimale vereisten. Aanvankelijk dachten wij dat er twee mogelijke opties waren zoals jullie beschrijven op deze site.
    Enerzijds een herhomologatie naar een enkele cabine lichte vracht met een tussenschot van 20 cm (om te gebruiken als lichte vracht met kamperinrichting). Bij de begripsomschrijving op de site van de overheid (FOD) vind ik eveneens terug dat het tussenschot van 20 cm is toegestaan.
    Als ik echter contact opneem met de erkende technische dienst TDLF krijg ik te horen dat ze deze dossiers niet meer indienen omdat Vlaanderen dit niet meer zou accepteren…? en er dus enkel een volledige wand wordt toegestaan…?

    Tweede optie zou dus een homologatie naar camper inhouden maar ook daar is het mij niet duidelijk aan welke voorschriften ik dien te voldoen? Ons doel is om met minimale ingrepen een camperhomologatie te verkrijgen.
    – zijn draaiplateaus met een TUV attest toegestaan (volgens TDLF kan ik geen draaiplateaus plaatsen omdat hier te moeilijk wordt over gedaan?)
    – wat houdt het gedeelte kookgelegenheid in? Is dit enkel een vuur (mag dit bvb een simpel gasvuur met gaspatroon zijn? dient dit vast bevestigd te worden of mag dit bvb in een schuif zitten?
    Of indien ik wil gebruik maken van een ingebouwd gasbekken mag dit dan aangesloten zijn op een klein campingaz bidon met drukregelaar die niet hermetisch is afgesloten
    Is watervoorziening een vereiste? en zo ja mag dit een eenvoudig watersysteem zijn met bvb een voetpomp zoals ze op boten gebruiken?
    – wat te verstaan over de verplichte opbergmogelijkheden? Is 1 kastje voldoende?

    Het zijn heel wat vragen maar hoe meer ik me informeer bij verschillende instanties, hoe onduidelijker het soms wordt?
    Alvast bedankt om mijn vraag te bekijken maar vooral proficiat met jullie overzichtelijke site.
    Mvg,
    Christophe

    • Dag Christophe,

      Lichte vracht busjes met een dubbele cabine zijn vaak de meest complexe bestelwagens voor een ombouw.
      Omdat je met een zetelrij zit die in de laadruimte staat wanneer je de tussenwand wegneemt.
      De makkelijkste manier is inderdaad opteren voor een homologatie naar camper.

      Wat de draaiplateaus betreft, daar zou ik geen risico’s in nemen. Alle aanpassingen aan zitplaatsen staan onder zeer strenge regels, logisch ook want de autofabrikanten moeten ook voldoen aan strenge crash tests.
      Ik zou deze niet zelf installeren maar door een erkend COP plaatser.

      Om te voldoen aan het kenteken moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
      Kookgelegenheid moet vast staan. Een campingaz bidon met drukregelaar mag.
      Watervoorzieningen zijn niet verplicht. Een kastje is inderdaad voldoende.

      Belangrijk is ook dat je een “vluchtweg” of nooduitgang hebt.

      Als je er voor kunt zorgen dat je snel en gemakkelijk naar de bestuurdersruimte kunt via een doorgang dan telt dit als een nooduitgang.
      Indien je dit niet hebt dan is een noodhamer ook een optie waarmee je een raam kunt inslaan om te kunnen vluchten in noodsituaties.

      Veel succes!

      Matthias en Mieke

  45. Beste Matthias en Mieke,

    Allereerst bedankt voor deze duidelijke website.
    Wij hebben een paar vragen over onze Ford Transit L4H3 van 2019 die we gaan ombouwen en willen hem ook behouden als lichte vracht.

    Wij gaan ons tussenschot behouden (met luik om doorgang te hebben) hiermee de 1ste vraag, kunnen wij onze 2 zit wijzigen naar een 1 zit, maw van 3 zitplaatsen naar 2 zitplaatsen gaan?

    De 2 vraag gaat over de inrichting, je mag kastinrichting maken in je lichte vracht maar hoe zit het met een douchecabine, en kookvuur bv.?

    Met vriendelijke groeten,
    Cindy

    • Dag Cindy,

      Dankjewel voor het compliment, met veel plezier!
      Wanneer je het tussenschot behoudt mag je de tweezit wijzigen naar een 1 zit en zal je nog steeds het kenteken lichte vracht kunnen behouden.
      Let wel dat ze op de keuring zeer streng zijn wat betref zitplaatsen. Laat je dus goed ondersteunen als je een andere zetel laat installeren.

      Kastinrichting, douche, kookvuur vallen allemaal onder inrichting van de bestelwagen en mag je zelf uitvoeren zonder problemen.

      Vriendelijke groeten,
      Matthias en Mieke

  46. Ik ga een Ford transit aanschaffen, uit Duitsland (een jonge tweedehands van een jaar oud)
    Ik zou hem niet inschrijven als camper maar als licht vracht (zoals hij nu is), omdat ik er het nut niet echt van inzie met betrekking tot de verkeersbelasting (verschil van 30€) en de LEZ problematiek (daar het een euro6D-TEMP is)
    Ik zou de inrichting een aanpassingen doen zoals het hoort.
    Heb wel een vraag. Bij ‘een lichte vracht met camperinrichting’. Mag ik dan een slaaphefdak laten plaatsen. Mag er dan een campingvuurtje en een watergeiser ingeplaatst worden, een standkachel. Of indien ik dit allemaal voorzie, MOET ik hem dan WEL laten homologeren tot Camper.
    Hartelijk dank

    • Dag Pascal,

      Als je een slaaphefdak wil laten plaatsen en dergelijke dan zal je sowieso de aanpassing moeten laten keuren.
      In realiteit komt dit neer op een homologatieprocedure. Je kan hem nog steeds als lichte vracht behouden maar omdat je toch sowieso een homologatie moet doorlopen kan je er ook voor opteren om meteen ook het kenteken te laten veranderen naar camper.

      Kan je hiermee verder?
      Veel succes en groetjes,
      Matthias en Mieke

  47. hoi hoi,
    wij gaan beginnen aan het ombouwen van onze fiat ducato. we zijn vandaag op de keuring geweest voor een weging van lichte vracht. daar vroegen we aan een medewerker wat nog kon bij een lichte vracht. deze vertelde ons dat enkel de dakkoepels nog zonder 2de fase keuring kunnen. volgens hem moet je zelfs naar de 2de fase keuring als je een doorvoer voor een stopcontact maakt. omdat alle regels pas veranderd zijn. heb jij een idee of dit klopt? en waar we eventueel correcte info kunnen vinden ?

  48. Hey! Onlangs kocht ik een Ford Transit 155 T355. Deze is omgebouwd tot campervan en heeft ook zijramen. Maar er is geen nieuw COC-attest omdat dit nog niet nodig was toen de zijramen geplaatst werden. Nu heb ik dit blijkbaar wel nodig. Ik lees boven echter dat er voor zijramen dus een 2de fase keuring nodig is? Betekent dit dan ook dat de transit als camper wordt ingeschreven? Of kan je inschrijving lichte vracht behouden? Behalve de zijramen en een achterraam voldoet de transit niet aan voorwaarden om een camper te zijn.

    • Dag Jasper,

      Wanneer je zijramen laat plaatsen verander je de carrosserie van de auto, wat dus inderdaad een nieuw COC-attest vereist.
      Dit nieuwe COC-attest kan je verkrijgen via een 2e fase keuring (=homologatieprocedure). De ramen moeten dus gehomologeerd worden, maar dit betekent niet dat je ook tegelijkertijd je auto moet homologeren naar camper.
      In de praktijk zie je natuurlijk vaak dat mensen de auto meteen ook naar camper laten homologeren omdat dit dan via dezelfde homologatieprocedure kan verlopen en je dus maar 1 keer de administratieve kosten moet betalen.

      Maar het is dus niet verplicht en je kan perfect je auto behouden als lichte vracht als hij nog steeds voldoet aan de voorwaarden van een lichte vracht zoals hierboven beschreven.
      In jouw geval zou ik dus gewoon de zijramen en het achterraam laten homologeren, that’s it.

      Vele groeten,
      Matthias en Mieke

  49. Hallo, misschien heb ik iets gemist, maar een uitdraaibare luifel plaatsen op een lichte vracht die dienst doet als camper behoort dat tot de kleine werkjes die je zonder problemen zelf mag doen. Bedankt. Ed

  50. ik heb een renault master 2 de hands gekocht van 2016 en zou een raam in de schuifdeur willen plaatsen en heb navraag gedaan bij autokeuring en daar is mij vertelt dat ik dit zelf mag doen omdat deze van 2016 is zou dit niet gemogen hebben als deze van na 2021 was is dit correct

    • Hallo Danny,

      Als de autokeuring jouw toestemming gegeven heeft en jou kan verzekeren dat je hiermee niet in de problemen zult komen dan zou ik dit persoonlijk wel op papier laten zetten.
      Of via mail laten bevestigen. De regelgeving volgens de Vlaamse wegcode stelt dat bij alle auto’s die voor 2013 geproduceerd zijn je ramen mag plaatsen zonder extra keuring.
      Op deze website van de Vlaamse Overheid kan je de bijlage downloaden met alle aanpassingen die je kan doen en wat de voorwaarden hiervan zijn.

      Groetjes,
      Matthias

  51. Hallo

    Is de prijs voor een lichte vracht nog altijd 170 euro? Ook met de nieuwe wetgeving van 1 januari 2023?

    Gr

  52. hallo iedereen, ik lees hier vaak dat er een lichte vracht aangekocht werd voor ombouwproject maar die term (en voordelen verkeersbelasting) wordt sinds 2023 toch enkel maar gebruikt als het over een bedrijfsvoertuig gaat voor professioneel gebruik, en niet langer als particulier te gebruiken – dus de sinds aangekochte lichte vrachten hier zijn allemaal ingeschreven op firma, of toch nog als particulier ?

    • Hallo,

      Klopt, het is inderdaad zo dat voor nieuwe lichte vracht auto’s aangekocht sinds 1 januari 2023 het fiscale voordeel vervalt voor particulieren.
      Concreet betekent dit dat de jaarlijkse verkeersbelasting en de belasting op in verkeerstelling goedkoper was. Wie een auto voor 2023 gekocht heeft, kan wel blijven genieten van het gunst tarief.

      Groetjes,
      Matthias

  53. Hoi, ik heb een Ford Ranger Pickup ExtraCab 2021 en wil hier een vlak laadbed op laten bouwen door een erkend constructeur om er een afzetcamper op te zetten als lading. Het is een fase 2 verbouwing ik heb goedkeuring van Ford.
    Wanneer de auto een nieuw COC nr krijgt moet die dan een volledig nieuwe inschrijving krijgen, met inschrijving taks ? Het probleem is dat sinds dit jaar particulieren een pickup niet meer als lichte vracht mogen inschrijven. Of vereist de verandering van een COCnr geen volledige nieuwe inschrijving om dat het chassisnr en de eigenaar de zelfde blijft ? Want als ik het statuut van lichte vracht verlies als particulier wordt het heel kostelijk.
    Hebben jullie hier info over hoe zo’n fase 2 inschrijving verloopt.
    Alvast bedankt voor de info.
    Ronny M

    • Dag Ronny,

      Ik durf dit niet met zekerheid zeggen en begrijp je meer dan terechte vraag!
      Hiervoor zou ik bij je erkende constructeur ten rade gaan die het nieuwe COC nr zal afleveren.
      Laat zeker weten wat zijn antwoord is, want ik ben zelf ook wel benieuwd!

      Veel succes met het mooie project!

      Groeten,
      Matthias

  54. Beste Matthias,

    Wij zijn vandaag wederom met onze omgebouwde vrachtwagen naar de keuring geweest, de vrachtwagen had in Duitsland wel al het label kampeerwagen, maar in België moest dat schijnbaar opnieuw.
    Nu hadden we nog 3 puntjes waar we niet uitkomen. 1e is het trapje naar het woongemeente, dit is inklapbaar in de carrosserie, we kregen daarop de opmerking dat hier een alarm (indien nog uitgeklapt)op moet zitten bij starten en wegrijden.
    In onze zithoek zijn 4 gordels bevestigd, maar er is ruimte voor een 5e persoon, daar zouden we een sticker moeten plakken geen zitplaats.
    En dan de remmen keuring, het is een vrachtwagen maar op het keuringstation wordt gemeten als een bestelbus. Daar hadden we ook een kleine afwijking. Voor een vrachtwagen voldoet hij, maar niet voor een bestelbus.
    Waar kunnen we vinden op welke punten onze vrachtwagen moet voldoen, wij hadden vooraf nergens dit in de voorschriften kunnen vinden. Zijn deze ergens openbaar te raadplegen?

    Mvg
    Willy

    • Dag Willy,

      Omdat dit zo een specifieke materie is en ik moet ook eerlijk toegeven dat ik onvoldoende kennis heb van de wetgeving rond vrachtwagens die omgebouwd worden naar bestelbus.
      Ik ga je het antwoord dus schuldig moeten blijven.
      De eerste twee punten zoals het trapje en de gordels kan je wel makkelijk oplossen. Trapje eventueel wegdoen als je dat niet nodig hebt en een sticker voorzien.
      In de brico vind je dergelijke stickers.

      Mvg,
      Matthias

  55. Beste Matthias en Mieke,

    Allereerst proficiat met jullie duidelijke website, hier hebben mensen echt wel iets aan.
    Onlangs kochten we een tweedehands Transit L3H3 minibus (8+1 plaatsen standaard Ford inrichting), deze willen we ombouwen en homologeren tot camper. We stoten nu op enkele problemen :
    We willen eigenlijk onze zitplaatsen behouden want in de praktijk kan je eigenlijk maximum 6+1 volwassenen comfortabel laten zitten. Aan de achterzijde van de bus hebben we de open laadruimte van +/- 1.8m x 1.65m, hier willen we de keuken maken. Maar deze is dus niet bereikbaar via de binnenzijde van de bus, voor ons is dit geen probleem maar het is wel een vereiste. Enkel als we de 3 zit op de derde rij wegnemen kan dit, laat nu net dit de comfortabelste zetel zijn. Weten jullie hier misschien raad mee?
    Vervolgens zijn we ook gaan kijken bij enkele COP constructeurs in de buurt, voor het plaatsen van een dakraam. Dakraam plaatsen en de juiste papieren hierbij bezorgen is geen probleem, zij kunnen (mogen) echter geen hulp bieden bij de homologatieprocedure aangezien we van plan zijn om de keuken, slaapplaatsen, elektra en dergelijke zelf te plaatsen. Ze verwijzen naar een erkende Technische dienst.
    Blijkt dat de Technische diensten (ESTL, TDLF… )geen werk meer aannemen van particulieren…..
    Vermits de bus van na 2013 is kunnen we ook niet bij de autokeuring terecht. Zien jullie hier nog andere mogelijkheden?

    Vriendelijk groet,
    Kurt

    • Dag Kurt,

      Bedankt voor het mooie compliment! Camper collega’s duidelijke info aanbieden, daarvoor doen we het!
      Ik heb je situatie met aandacht bekeken en ik zie eigenlijk maar één oplossing en dat is een volledige ombouw samen met een COP constructeur laten uitvoeren.
      Dit wil zeggen alle tussenwanden er uit, zetels er uit of verplaatsen naar waar jullie dat wensen, daarna de inbouw ook laten uitvoeren door een COP constructeur.
      Wat je wel zou kunnen doen is nog proberen onderhandelen met het COP bedrijf om bepaalde zaken zoals schrijnwerk zelf te willen doen om kosten te besparen.
      Volgens mij moet er wel een middenweg te vinden zijn, maar vooraf wel goed af te stemmen en goede afspraken te maken van wie voor wat verantwoordelijk is.

      Vriendelijke groeten,
      Matthias en Mieke

  56. Hallo allemaal,

    Met veel plezier en interesse lees ik jullie website door.

    Een vraag over de lichte vracht, ik lees dat de wetgeving enkel veranderd is voor pick-ups?
    https://www.ombouwlichtevracht.be/wetgeving

    In Vlaanderen kunt u als particulier nog steeds een lichte vracht inschrijven op eigen naam. Klopt dat?
    Ik heb een VW T6.1 bestelwagen op het oog….Mijn idee is om die als lichte vracht (particulier) te kopen en dan om laten bouwen tot een camper.

    Alvast hartelijk dank voor uw reactie! Groetjes Angela

  57. Wat een duidelijke post! Ik zie soms door de bomen het bos niet meer!
    Ik heb een Fiat Doblo gekocht waar ik graag een simpele camper van zou maken, maar ingeschreven als lichte vracht. Eigenlijk wil ik er vooral een bed in hebben (een vaste keuken hoeft van mij niet). Maar het is me niet helemaal duidelijk of ik die vast kan zetten in het laadruim of dat hij verplaatsbaar moet zijn en er uitgehaald moet worden voor bijvoorbeeld jaarlijke keuring?

    • Dag Judith,
      Heel fijn om zo’n positieve commentaren te mogen lezen, dankjewel 🙂 !
      Een bed mag je in de laadruimte plaatsen, dat mag vast of los zijn.
      Je moet het zo zien: een vakman kan en mag ook gereedschapkasten plaatsen in zijn camionette.
      Je bed wordt dan ook gezien als een “vracht”. Wat echter niet mag is een passagier laten meerijden in je laadruimte of iemand die op het bed ligt terwijl je aan het rijden bent.
      Want dat valt onder personenvervoer en niet meer (lichte)vracht vervoer.

      Ik hoop dat dit voorbeeld het verschil wat duidelijk maakt en dat dit een antwoord is op je vraag?
      Alleszins, top idee en veel plezier gewenst met je camper!

      Groetjes,
      Matthias en Mieke

  58. Bedankt voor jullie inspanningen om wat helderheid in dit labyrint te proberen brengen. Maar het blijft een serieuze opdracht om alle details bij elkaar te zoeken om niet voor verrassingen en hoge kosten te komen staan.

    Ik zou een tijd in een bestelwagen willen gaan wonen en het doel is simpel: het moet zo goedkoop mogelijk blijven met een basiscomfort. Maar een goedkope bestelwagen kan hogen kosten met zich meebrengen, waardoor ik misschien beter ineens meer initieel investeer. Ik wil dat verhaal helder krijgen maar dat is zeer moeilijk.

    Volgende keuzes hebben hun kosten. Hoe zwaar wegen deze door en welke keuze is de beste. Daar moet ik achter komen.

    1. Aankoop bestelwagen. Er zijn Enkele vereisten:
    – Ik wil van de laadruimte naar de cabine kunnen kruipen. Tussen de 3 zetels door kruipen lijkt me geen probleem.
    – Ik wil een houtkacheltje kunnen plaatsen. dus schouwtje 30cm boven dak, en een aparte luchtinlaatrooster in de zijkant.
    – een maxxfan boven de douche + een openzetbaar dakraam voor daglicht en misschien nog een lichtkoepeltje
    – Zijramen hoeft niet. Ik zou wel deurspionnetjes doorheen de zijwanden en achterwand willen om te kunnen zien wat er gebeurt rondom.
    Ik zou zoveel mogelijk het uitzicht van een bestelwagen willen behouden zodat het minder bewoond lijkt.
    – een afvalwatertank onder de bodem
    – een vulset voor vers water + een walstroomaansluiting in de zijwand (en misschien een LPG buitenvulaansluiting maar dat weet ik nog niet zeker)
    – Er komen 2 zonnepanelen op het dak op een railsysteem, met een kabeldoorvoer naar binnen.
    – Het totaalgewicht zal onder de 3500kg liggen
    – Brandstof: Diesel
    – enkele cabine
    – Veel kans dat de bestelwagen in Nederland of Duitsland wordt gekocht.

    2. goedkeuringen van ingrepen bij de ombouw om door de keuring te geraken
    Hoe kan ik de basislijst goedgekeurd krijgen? Dit moet dan dmv een attest van een erkende technische dienst/erkende COP-fabrikant.
    Maar ik lees hier boven dat dit niet lukt. Bedrijven zijn niet bereid om een zelfbouwer nog te helpen lees ik precies?
    Ook lijkt er veel verwarring te bestaan over dat tussenschot. Maar ze kunnen bij de keuring zeggen wat ze willen. Als het in de wettekst staat dat het mag, moeten ze zich daaraan houden.

    3. Inschrijvingstaks en jaarlijkse belastingen.
    Wat gaat de kostprijs bepalen? ouderdom vh voertuig, euronorm, CO2 uitstoot, vermogen, gewicht, …
    Ik ben particulier. Ik kan de lichte vracht dus niet op een bedrijf inschrijven. Hoe ontsnap ik hier aan te hoge kosten?

    4. Verzekeringen.
    Zijn er hier verschillen tussen lichte vracht en een camper die mijn keuze kan beïnvloeden?

    In principe zou ik overstappen naar mobiel wonen omdat ik denk dat ik hiermee de komende 10 jaren de laagste leefkost ga hebben. Zodat ik mijn kinderen en ex nog goed ga kunnen ondersteunen, zodat zij in de gezinswoning kunnen blijven wonen en studies kunnen betaald worden. Als ik ga huren ben ik op 5j tijd min. 50 000€ kwijt, en heb ik niets in handen.

    Maar als de kosten voor mobiel wonen ook hoog worden, door een hoge aanschafkost (waarvoor ik misschien ook moet lenen en interest betalen, maar waarvan ik bij herverkoop natuurlijk wel een deel recupereer), en de hoge jaarlijkse kosten, is het dan nog de moeite of kan ik beter op zoek gaan naar cohousing bvb. Dat is ook huren maar mogelijks iets goedkoper. Hoewel… is vaak idem.

    Een stukje recreatiegrond lijkt me ook onnozel want ook daar is alles aan het verstrengen. En daar mag je ook geen domicilie zetten dus kan je beter rond trekken. Bouwgrond zonder bouwverplichting kan ik niet betalen.

    Er zijn ook nog de praktische beslommeringen van rondtrekken zoals het hele gedoe met referentie adres en je voortdurend bij de overheid moeten verantwoorden waar je zit en geweest bent, zodat ze zien dat je niet te lang op dezelfde plaats blijft staan. Hoe lang hou je dat vol. Zeker als alles nog verder gaat verstrengen. je kan geen kant meer op lijkt me. Ze drijven iedereen in het gulzige bakkes van het private vastgoedmonster.

    • Dag Maarten,

      Ik heb je comment met aandacht gelezen en als ik het zo mag samenvatten dan heb je zelf al heel wat onderzoek gedaan en eigenlijk al heel veel vragen zelf beantwoord.
      Wat ik wel merk is dat je op dit moment nog hard aan het twijfelen bent, wat absoluut normaal is. Daarom hieronder nog enkele tips en ons persoonlijk advies.

      1. Aankoop bestelwagen: als je er in gaat wonen en zoveel aanpassingen zult doen dan zou ik persoonlijk aanraden om de bestelwagen meteen om te laten keuren naar een camper.
      Dakramen, verluchtingsroosters, etc. zou ik allemaal laten uitvoeren door een COP bedrijf en ook meteen vragen of die jou willen helpen met de omkeuring naar camper.

      2. Het ziet er naar uit dat de inschrijvingstaksen en jaarlijkse belastingen voor diesel en benzine motoren alleen maar zullen toenemen en strenger worden. Dit staat nog niet vast, maar we merken toch al dat de voordelen van een lichte vracht als particulier aan het slinken zijn. Daarom dat ik denk dat het verstandig is om je auto in te schrijven als camper, zeker op lange termijn. Je verzekering zal normaal gezien ook goedkoper uitvallen op die manier, waardoor je de omkeuringskosten er al deels kunt uit halen.

      3. Je leefkost zal sowieso vele malen lager liggen in een camper dan in een huis. Zeker als je niet 100 km per dag gaat rijden dan zal je merken dat je vaste kosten beperkt blijven, althans dat merken wij vooral als we er een tweetal weken op uit trekken.

      Los van of het goedkoper is of niet kan je het ook zien als een unieke ervaring.

      Alleszins heel veel succes en laat maar weten als we met nog iets kunnen helpen!

  59. Beste,

    Zeer interessante post! Ik heb echter nog een paar vraagjes. Ik ben van plan een Mercedes Sprinter om te bouwen naar campervan. Maar heb geen nood aan extra ramen langs de zijkant of gaten in de zijwanden. Mag ik zonder extra gedoe kasten, klein gasfornuis en pompbak, vast bed, en stroomvoorziening binnen in de bus plaatsen? Alsook een andere vloer leggen en de dubbele pasagierszetel vooraan wisselen met een enkele zetel, en hierbij een schijdingswand van 20cm hoog laten met het laadruim?

    Met vriendelijke Groeten,

    Senne Beeckman

    • Dag Senne,

      Dankjewel voor het compliment, dat doet ons veel plezier om te lezen!
      Je mag alle bovenstaande aanpassingen doen (kasten, gasfornuis, pompbak, etc.) behalve de wijzigingen aan je passagierszetel.
      De reden hiervoor is omdat deze verankeringspunten gekeurd moeten zijn voor de veiligheid. In geval van een ongeval mag je hier geen risico mee lopen voor je eigen veiligheid + de verzekering.

      Voor zetelaanpassingen zou ik bij een COP bedrijf ten rade gaan, al de rest kan en mag je zelf uitvoeren.
      Laat maar weten als we met nog iets kunnen helpen!

      Vriendelijke groeten,
      Matthias

  60. Hoi Matthias en Mieke

    Wat een interessante blog. Ik heb echter wat schrik gekregen na het lezen van deze info.
    Ik kocht in mei 2023 een Volkswagen Crafter. Zonder beter weten ben ik die beginnen verbouwen. Onlangs hoorde ik op een lezing voor de eerste keer over de strenge wetgeving ivm camperbouw.
    Ik heb de tussenwand in de bus laten zitten en deed binnenin heel wat verbouwingen: kook- en slaapgelegendheid, contactdoos voor 230V aan de zijkant van de bus, dakraam, maar ook een zijraam. Ik was niet van plan om de bus te laten homolgeren tot camper, omdat dit financieel best een domper is voor mij. Ik vrees dat ik niet anders kan omdat ik dus ook een klein zijraam heb gemonteerd in de bus. Online vind ik ontzettend veel informatie terug, maar ik heb nog geen pasklaar antwoord gevonden op de vraag wat ik nu moet doen omdat de bus dus al verbouwd is. Kunnen jullie mij helpen?

    Groetjes
    Inne

    • Hallo Inne,

      Dankjewel voor het compliment, we steken heel wat werk in de website dus dat is heel fijn om te lezen!
      Uit interesse, welke lezing heb je recent bijgewoond?

      Als antwoord op jouw vraag over het camperraam aan de zijkant. Het kan goed zijn dat de keuring daar niets zal van zeggen en dat je auto gewoon gekeurd wordt.
      Met andere woorden, je kunt het er gewoon op wagen en dan zie je wel. Dat is natuurlijk geheel op eigen risico, maar dat is een afweging die je zelf moet maken.
      In deze blogpost schrijven wij alles over hoe het gedefinieerd is in de wet, maar dat betekent niet dat elk keuringstation dit heel precies controleert en toepast.

      Op hoop van zegen!

      Groetjes,
      Matthias en Mieke

  61. Hallo Matthias en Mieke!

    Fantastisch website/blog dat jullie hier hebben gebouwd! Dank u voor al deze nuttig info.

    Ik ben me aan het informeren naar de nieuw wetgeving voor het bouwen van mijn tweede camper en die hebben jullie hier prachtig uitgelicht. Nu was mijn idee om een bakwagen ( meubel bakwagen) om te bouwen naar een camper. Weten jullie hier soms iets over, mogen daar ramen enzo verder in worden aangebracht. Want een meubelbak is geen eigendom van constructeur van de wagen. Zijn hier dan ook toelating voor nodig?

    Mvg,
    Johan.

    • Dag Johan,

      Dankjewel voor het compliment, hier doen we het voor!
      De bakwagen valt inderdaad niet onder de eigendom van de constructeur, dus mag je hier gewoon een raam in plaatsen.
      Toelating is niet nodig, wel er voor zorgen dat de ramen goed geplaatst zijn volgens de regels van de kunst.

      Veel succes en laat gerust iets weten als hij af is, benieuwd naar het resultaat!

      Mvg,
      Matthias & Mieke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *