Mag je zelf een dakraam plaatsen in je camper?

Volgens de huidige wetgeving mag je zelf een dakraam plaatsen in je camper. Ontdek hieronder welke regels en certificaten je in acht moet nemen.

Mag je zelf een dakraam plaatsen in je camper? Het antwoord is volmondig ja. Voila, einde blogpost?!

Helaas is de realiteit toch iets complexer dan dat. Maar met onderstaand advies is een dakraam plaatsen prima zelf te doen. Met behulp van onderstaande stappen plaats je zelf een dakraam volledig binnen de regels van de huidige wetgeving anno 2023. Op die manier kom je nooit voor verrassingen te staan bij de jaarlijkse auto keuring.

Stap 1: gebruik enkel dakramen die voorzien zijn van een CE-keurmerk


Omdat de auto keuring sinds 2013 onder Europese wetgeving valt, zal je merken dat bij alle homologatieprocedures en goedkeuringen gewerkt wordt met Europese kenmerken. Zorg er dus voor dat je dakraam voldoet aan de huidige CE-keurmerken.

Blijf je bij de gekende merken zoals Dometic heki, Fiamma of Maxx Airfan dan zit je alvast goed. Bekijk dit wel goed vooraf, meestal staat het EU-keurmerk al beschreven op de verpakking of op de website van de fabrikant.

Stap 2: krijg toestemming van de basisfabrikant

Voor sommige aanpassingen aan je auto is er geen extra wetgeving voorzien maar voor het plaatsen van een dakraam heb je altijd toestemming nodig van de basisfabrikant. Je kan je afvragen waarom dit noodzakelijk is, maar eigenlijk is dit vrij eenvoudig en logisch te verklaren.

Wanneer een merk een nieuwe auto produceert dan gaat dit gepaard met heel wat veiligheids- en crashtests vooraf. Op het moment dat de auto uit de fabriek komt dan geeft de autobouwer zijn garantie dat de nieuwe auto voldoet aan de strengste keuringsnormen en veilig is om zich op de weg te begeven. Er hangt dus een juridische verbintenis aan vast waarbij de fabrikant verantwoordelijk is dat er geen productiefouten zijn.

Wanneer je zelf beslist om je auto te verbouwen en gaten te maken in de carrosserie van je camper dan is het logisch dat de fabrikant niet meer verantwoordelijk kan gesteld worden voor mocht er iets fout gaan en dat er ongelukken gebeuren in het verkeer. Om die reden dien je toestemming te vragen aan de basis fabrikant om een dakraam te mogen plaatsen in je auto.

De fabrikant doet daarbij afstand van zijn aansprakelijkheden omdat de carrosserie gewijzigd wordt en de fabrikant dus ook geen controle meer heeft op de staat van de carrosserie.

Niet alle merken geven zomaar toestemming om wijzigingen aan te brengen aan de auto. De merken zoals Peugeot, Opel en Citroën geven zelden toestemming. Nu Fiat ook tot de Stellantis groep behoort worden toestemmingen soms geweigerd. Mercedes, Volkswagen en Renault geven wel vaak toestemming.

Hoe vraag je de toestemming om een dakraam te plaatsen bij de basisfabrikant? Dat is vrij eenvoudig. Ga hiervoor ten rade bij een officiële dealer en vraag naar een principe akkoord van de fabrikant om een dakraam te mogen plaatsen. Weten ze niet meteen waarover je het hebt? Zeg dan dat je graag contact zou willen opnemen met de dienst homologatie van het desbetreffende merk. Zij zullen je verder kunnen helpen.

Stap 3: plaats je dakraam volgens de regels van de kunst

Een dakraam plaatsen in je auto en een gat zagen in je carrosserie lijkt op het eerste zicht een klus die enkel weggelegd is voor handige harry’s. Maar dit valt eigenlijk heel goed mee. In deze blogpost leggen we je haarfijn uit hoe je in 10 eenvoudige stappen een dakraam plaatst in je camper.

Dakraam plaatsen fiat ducato L3H2
Dakraam plaatsen gatmaat en kit

Stap 4: vraag een certificaat aan bij een technische dienst

De technische dienst is niet hetzelfde als de auto keuring. Technische diensten zoals TDLF en ESTL zijn officiële instanties die gemachtigd zijn om homologatieprocedures te starten en goedkeuringsattesten af te leveren.

Het aanvragen van een certificaat voor een dakraam verloopt zeer vlot als je onderstaande stappen volgt:

 • Neem tijdens het plaatsen van het dakraam voldoende foto’s. Zowel van het gat dat je maakt, de montage als de auto voor en na de plaatsing van het dakraam.
 • Verzamel de nodige gegevens zodat je deze kan bezorgen aan de technische dienst. Denk hierbij aan het chassis nummer van de auto, het merk en het type van het geplaatste dakraam.
 • Neem contact op met de technische dienst en bezorg hen alle bovenstaande informatie.

Doorgaans ontvang je 2 weken na hun controle ter plaatse een goedkeuring certificaat. Hierop staat vermeld dat het dakraam voldoet aan de bouwvoorschriften van de fabrikant en dat deze correct geplaatst is. Een goedkeuring certificaat voor een dakraam via een technische dienst kost ongeveer 190 euro incl. BTW.

Dakraam plaatsen fiat ducato L3H2 dometic heki
Dometic heki raam 90 cm x 50 cm

Stap 5: ga met een gerust hart naar de jaarlijkse keuring

Ziezo, nu ben je helemaal up to date van de huidige wetgeving over het plaatsen van een dakraam in je toekomstige camper. Heb je nog bijkomende vragen? Stel ze hieronder via de comments!

Veel succes met de ombouw!

12 Comments

 1. Hey, super interessant artikel!
  Ik had een vraagje over het plaatsen van een (dak)raam in een lichte vracht met gesloten opbouw (type verhuiswagen).
  Hoe zit het met de wetgeving rond aanpassingen maken in dit soort wanden?
  Mag dit zonder toestemming van de fabrikant?
  Alvast Bedankt!
  Mvg Michiel

  • Hey Michiel,

   Voor dit type wagen gelden dezelfde regels, want dit valt ook onder het kenteken “lichte vracht”.
   Dezelfde wetgeving is dus van toepassing zoals hierboven beschreven wat betreft toestemming van de fabrikant en certificaten.

   Mvg,
   Matthias en Mieke

 2. Hoi

  Ik vroeg me af hoe dat zit voor het goedkeuringsattest indien meerdere ramen en dakramen geplaatst worden. Bijvoorbeeld twee dakramen, twee zijruiten en nog twee ramen in de achterdeuren.

  Betaal je dan 190 euro per raam of voor de volledige keuring/attest?

  Alvast bedankt
  Arne 😉

  • Dag Arne,

   Je betaalt voor de administratiekosten, onafhankelijk hoeveel ramen je laat plaatsen.
   Die 190 euro is dus voor de volledige keuring.

   Groetjes,
   Matthias en Mieke

 3. Dag Matthias en Mieke

  Is een geforceerde ventilatie verplicht in België?
  Zijn dezelfde criteria geldig bij het plaatsen van een dakraam in een polyester hefdak van een camper? Heb je daarvoor de toestemming van de constructeur nodig? Je grijpt uiteindelijk niet in op het metalen koetswerk.

  Bedankt en vriendelijke groet
  Boris

  • Dag Boris,

   Geforceerde ventilatie is zeker niet verplicht.
   Hierop kan ik geen pasklaar antwoord geven.
   Mijn eerste idee is dat het ook een gat maken is in je auto, dus ik vermoed dat je hiervoor ook een attest nodig hebt.
   Persoonlijk zou ik deze vraag eens voorleggen bij een technische dienst, bijvoorbeeld TDLF.

   Veel succes en ik ben benieuwd wat de technische dienst hierover te zeggen heeft!
   Laat gerust iets weten!

   Groetjes,
   Matthias en Mieke

 4. Beste,

  Ik heb prijs laten maken in Februari 2023 om een dakraam en 2 ramen in de achterdeuren te plaatsen.

  Dit kwam op €1200 en 600€ voor de homologatie.
  Dit lijkt me wel veel, €600 als jullie hier spreken van €190?

  Mvg

  • Dag David,

   Als het over een volledige homologatie procedure gaat dan is 600 euro zeker ok.
   De 190 euro waar wij over spreken is enkel voor een dakraam te laten plaatsen met een bijbehorend attest waaruit blijkt dat het raam correct geplaatst is en geen metalen balken zijn doorgezaagd.

   Op zich lijkt mij dit een correcte prijs als alles inbegrepen is voor een dakraam en 2 ramen + homologatie.

   Groetjes,
   Matthias en Mieke

 5. Goedeavond, ben nog helemaal in het beginstadium. Dus aan het zoeken naar de geschikte bestelwagen. Dus toch voor mij wel effe belangrijk. Is het niet of bijna nooit geven van toestemming door citroen, peugeot en opel voor ombouwen camper, enkel geldig voor particulieren, of ook voor al dan niet COP gecertificeerde en erkende zeldstandige ombouwers. Met andere woorden, als ik ramen, heftenten, en dergelijk laat uitvoeren en de rest zelf doe, zou dit geen probleem mogen geven.
  Hartelijk dank.

  • Beste Pascal,

   Een COP bedrijf zal makkelijker een toestemming en certificaat bekomen dan particulier.
   Het is niet onmogelijk als particulier, maar als het om grotere werken gaat zoals het plaatsen van ramen, hefdaken, carrosseriewerken dan zou ik altijd te rade gaan bij een erkend COP bedrijf.

   Veel succes en groeten,
   Matthias en Mieke

 6. Hoi,
  ik ben wat goedgelovig geweest en een omgebouwd busje gekocht in Nederland ( VW crafter) maar zonder certificaten voor de dakramen. In Nederland blijkbaar niet nodig? De invoer (vignet 705) in orde maar nu moet ik naar de keuring. Best niet gaan of toch proberen? Of kan ik best langst een erkend ombouwer gaan in Belgie en kijken of hij die certificaten kan bekomen? Eventueel nieuwe dakramen laten plaatsen? Weet niet goed wat te doen. alvast bedankt Johan

  • Dag Johan,

   Is je busje ingeschreven als lichte vracht?
   Je hebt weinig te verliezen momenteel met naar de keuring te gaan.
   De bus moet toch sowieso gekeurd worden om verder te kunnen gebruiken.
   Indien er geen problemen zijn en de bus gekeurd is, moet je geen extra zaken meer ondernemen.
   Dus ik zou eerst de keuring proberen en daarna zien of je nog naar een erkende ombouwer moet.
   Laatste optie is inderdaad een nieuw dakraam laten plaatsen, maar daar zou ik nu nog niet vanuit gaan.

   Veel succes, komt goed!

   Vele groeten,
   Matthias en Mieke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *