Wanneer je denkt aan reizen met je camper, denk je misschien ook aan overnachtingen op idyllische plaatsen, waar je ’s ochtends vanuit je bed van een zonsopgang boven het meer of de bergen kan genieten. Je wil er dus snel op uit met je eigen zelfbouw camper. Maar hoe zit het eigenlijk met de regelgeving rond wildkamperen in Europa?
Allereerst, weet dat het wetgeving betreft en weet dat wetgeving niet altijd even duidelijk is of kan veranderen. Daarnaast verschilt de regelgeving sterk van land tot land. Het blijft dus altijd aan te raden om voor je vertrek, de regels in het land waar je wil overnachten, te raadplegen.
We willen ook benadrukken dat wildkamperen niet betekent dat je zomaar vuur kan maken, afval kan achterlaten of luide muziek kan spelen. Heb altijd respect voor de natuur en de omgeving en hou je aan de regels! Verwar privaat niet met publiek en richt de publieke ruimte niet in als jouw privé woonkamer of terras. En als je wild kampeert, hanteer dan steeds de leave-no-trace principes! Door je camper te voorzien op wildkamperen, zoals een apart systeem voor grijs water, chemisch toilet, … is het relatief eenvoudig om de ‘leave-no-trace’ principes te volgen.
Sommige van de links in deze post zijn affiliate links. Dit betekent dat als je via deze link een aankoop doet, wij een kleine vergoeding ontvangen, zonder dat dit jou meer kost. Wij zetten alleen links op onze website van producten die wij zelf gebruiken en websites die we vertrouwen.
Snel naar …
Wildkamperen in België
Wildkamperen is in het algemeen niet toegestaan in België en op een aantal specifieke plaatsen (zoals de kust) en op specifieke momenten (zoals het hoogseizoen) gebeuren controles. Er zijn echter wel uitzonderingen. Er is namelijk een verschil tussen ’s nachts parkeren en wildkamperen. Je mag dus wel ’s nachts parkeren op stops, louter om te overnachten en dit voor maximaal 24 uur. Het is enkel om te overnachten en dus niet de bedoeling dat je buiten de tafel, stoelen en BBQ gaat installeren. Een andere uitzondering is wanneer je de toestemming hebt van de eigenaar om te kamperen op zijn/haar domein.
En wat in onze buurlanden?
Nederland is een echt kampeerland, maar dat betekent daarom niet dat wildkamperen is toegestaan. De Nederlanders zijn zelfs heel streng wat betreft het overnachten langs de weg. Via borden wordt heel duidelijk aangegeven waar overnachten kan en waar overnachten verboden is. Ook hier is het duidelijk ‘overnachten’ en niet ‘kamperen’, dus hou je best alle kampeerspullen in de camper.
In Frankrijk kan er wat meer wat betreft overnachten. Overal waar auto’s en bussen mogen parkeren mag je ook met je camper overnachten. Ook zijn er specifieke rustplaatsen langs de snelweg waar je kan overnachten terwijl je onderweg bent. Ook wildkamperen kan, maar dan is opnieuw toestemming van de eigenaar noodzakelijk.
In Duitsland mag je overal langs de weg overnachten, tenzij er expliciet staat aangegeven dat overnachten niet is toegestaan. Ook hier is het overnachten beperkt tot maximaal 24 uur. Jammer genoeg zie je op veel toeristische plaatsen in Duitsland meer en meer borden opduiken dat overnachten met de camper niet langer is toegestaan.
Ook in Luxemburg kan je ’s nachts overnachten, maar is het verboden om te wildkamperen. Er heerst echter wel een gedoogbeleid en buiten de gebaande paden wordt wild kamperen voor één nacht meestal wel door de vingers gezien.
Waar kan je sowieso wel wildkamperen? Het mooie Noorden!
In Zweden, Noorwegen en Finland is wildkamperen wel toegestaan. Hier geldt namelijk het ‘allemansrecht’: het recht om overal te recreëren waar je wilt. Dat betekent ook dat de natuur voor iedereen is, en iedereen dus het recht heeft om van de natuur te kunnen genieten. Belangrijk is wel dat je niet op iemand zijn eigendom staat, dus kijk goed rond om te zien of je nergens een hekken of omheining ziet. Met de camper mag je ook niet op onbedekte bodem in de natuur rijden. Ook het respect voor de natuur is een belangrijke regel: Laat de plek waar je kampeert precies zo achter als hoe je het gevonden hebt en neem je afval mee.
Ook in Schotland is wildkamperen met de camper toegestaan. De toestemming is gebaseerd op het oude gastvrijheidsrecht.
Conclusie over wildkamperen in Europa
Er zijn dus heel wat verschillende regels in de verschillende landen in Europa en de wetgeving is ook niet altijd eenduidig. Als je je gezond verstand gebruikt en vaak niet te opzichtig bent, dan kan je in Europa toch op heel wat plaatsen met je camper staan zonder dat dit echt problemen oplevert. Belangrijk is echter dat je respect hebt voor de natuur en de buurt waar je staat. Door geen vuil achter laten, zelfvoorzienend te zijn (inclusief grijs en zwart water opvangen) en geen lawaai te maken kunnen we er samen voor zorgen dat overnachten in je camper op verschillende plaatsen getolereerd blijft.