Camper micro-avontuur – de zoektocht naar de big five in Zeeland

De zoektocht naar de big five in Zeeland is perfect voor een tweedaagse met je camper. In deze post vind je alle info voor jouw safari in Nederland!

Wil je er tijdens het weekend eens op uit met je camper? Dan raden wij je zeker een trip aan naar Zeeland in Nederland. Dit gebied, gelegen aan de noordgrens met België heeft heel wat te bieden: gezellige steden en dorpen zoals bijvoorbeeld Domburg, Vlissingen en Zierikzee. Maar ook enkele technische architecturale verwezenlijkingen zoals de Deltawerken. Maar bovenal vind je in Zeeland heel wat ongerepte natuur.

Wist je dat Zeeland zelf een eigen ‘big five’ heeft van dieren? Je hoeft dus helemaal niet naar Afrika om de big five te spotten! En hoewel het zeker niet dezelfde dieren zijn, was het zeker wel een even groot avontuur! In deze post kan je alle informatie vinden voor een weekendje weg met je camper, op zoek naar de big five van Zeeland in Nederland.

Sommige van de links in deze post zijn affiliate links. Dit betekent dat als je via deze link een aankoop doet, wij een kleine vergoeding ontvangen, zonder dat dit jou meer kost. Wij zetten alleen links op onze website van producten die wij zelf gebruiken en websites die we vertrouwen.

De big what?

In Afrika bestaat de big five uit volgende dieren: het luipaard, de leeuw, de olifant, de neushoorn en de buffel. De big five in Zeeland zijn echter volledig andere dieren die hun plaats op de lijst te danken hebben aan hun grootte. Dit is het lijstje van de big five uit Zeeland:

  1. het damhert
  2. de bruinvis
  3. de flamingo
  4. de zeehond
  5. de zeearend

Hoe geraak je in Zeeland vanuit België?

Er zijn twee grote routes die je kan nemen om Zeeland binnen te rijden. De eerste route gaat via Terneuzen en is ideaal als je uit de richting Gent of Brugge komt. Vanuit Terneuzen neem je de Westerscheldetunnel en rij je zo Zuid-Beveland binnen. De toegang tot de Westerscheldetunnel kost je € 5. Je kan zowel cash betalen als met de kaart. De tweede route om Zeeland te bereiken is via Bergen-Op-Zoom. Deze route is meer aangewezen als je vertrekt vanuit Antwerpen, Brussel of Hasselt.

landschap zeeland nederland eilanden
Een typisch landschap in Zeeland

Waar overnachten met je camper in Zeeland?

Er zijn heel wat camping plaatsen op Zeeland, gaande van grote campings tot gezellige mini-campings. Er zijn ook 9 plaatsen waar je als camper gratis kan staan. Alle informatie over kamperen met je camper in Zeeland kan je op deze website vinden.

Wat is de beste periode om de big five te spotten?

In principe is elke periode een goede periode om Zeeland te bezoeken. Afhankelijk van het seizoen heb je wel meer of minder kans om bepaalde dieren te spotten. Zo heb je meer kans op het spotten van bruinvissen als het wat warmer is. Maar de zeearend of de flamingo heeft meer kans in de winter. Wij gingen in december naar Zeeland en konden vier van de vijf dieren spotten. Ga je in de winter, zorg dan zeker voor verwarming in je camper!

zeeland nederland zee golfbreker
De wilde zee in Zeeland is ideaal om eens uit te waaien tijdens de winter

Wat heb je nodig om de ‘big five’ te spotten?

Om de big five in Zeeland goed te kunnen spotten is een goede voorbereiding handig. Er zijn enkele zaken die handig zijn om mee te hebben tijdens je zoektocht naar de big five:

  • Een goede winddichte jas. Het kan heftig waaien in Zeeland, dus we raden aan om zeker een goede winddichte jas mee te nemen. Wij zijn enorme fans van onze Vaude jassen, een merk dat ook inzet op duurzaamheid. Ze hielden de wind prima tegen waardoor we geen koud hadden tijdens onze zoektocht naar de big five. Ook onze Vaude rugzak ging mee op pad.
  • Goede en comfortabele wandelschoenen. Om de big five te spotten moet je natuurlijk wandelen. Comfortabele wandelschoenen zijn dan zeker aangewezen!
  • Een verrekijker. Een verrekijker is handig tijdens je zoektocht naar de verschillende dieren. Zonder onze verrekijker waren we er nooit in geslaagd om de flamingo’s te spotten. Gelukkig konden we een roos vlekje in het water zien en toen we beter keken zagen we de flamingo’s.
  • Als je graag de big five op foto of video wil, dan neem je best ook een telelens mee. Wij hebben een telelens van 300 mm waarmee we onze foto’s van de big five hebben genomen.
  • Een boek over vogels. Tijdens onze zoektocht naar de zeearend hebben we heel wat verschillende vogels gezien. We vonden het jammer dat we toen geen boek meehadden waarmee we de verschillende soorten konden identificeren. Want geloof ons, er zitten heel wat verschillende mooie vogels in Zeeland!
ganzen zeeland nederland
Geen deel van de big five maar wel indrukwekkend, deze groep ganzen!

Wil je graag meer dingen bezoeken in Zeeland dan enkel de big five? Dan raden we je deze zelfgeleide roadtrip in Zeeland aan. Ideaal om te doen met je camper!

Waar kan je de big five in Zeeland spotten?

Het damhert

Hoewel we hadden gedacht dat het damhert spotten niet zou lukken, bleek dit toch eenvoudiger dan gedacht. De beste plaats om damherten te spotten in Zeeland is het natuurgebied Oranjezon. Parkeren kan eenvoudig op de ruime parking net naast de camping. Tijdens de wintermaanden zijn heel wat parkings gratis. De andere maanden moet je betalen voor de parking. Er zijn gratis toiletten beschikbaar.

Voor de toegang tot het park betaal je 1 euro aan het automaat. Dat kan zowel cash als met de kaart. Er zijn verschillende wandelroutes aangeduid in he natuurgebied. Wij kozen -vanzelfsprekend – voor de damhertroute, een wandeling van 6.5 kilometer dat je door een heel gevarieerd landschap loodst. Tijdens onze wandeling werden we beloond met een grote kudde damherten. En daar bovenop konden we ook nog wilde paarden spotten in het natuurgebied!

Big five in Zeeland in Nederland damhert
Groep damherten dat aan het grazen is in Oranjezon

De bruinvis

Hoewel we de bruinvis niet konden spotten tijdens onze trip in Zeeland hebben we alvast het opzoekingswerk voor jullie gedaan. Zoals we al vertelden is de winter niet ideaal om de bruinvis te spotten omdat het wateroppervlak door de wind vaak verstoord is. Je hebt meer kans om de bruinvis te spotten als het water rustig is (max. 4 beaufort). De bruinvis komt af te toe boven om naar adem te happen. Vaak komt hij een drietal keer boven water om daarna weer te verdwijnen voor 1-3 minuten.  

De beste plaatsen om de bruinvis te spotten zijn ongetwijfeld de bruinvis hotspots: het havenhoofd van Zierikzee (waar je ook via een hydrofoon en zender kan luisteren naar de bruinvis) en De Plompe toren, tussen Zierikzee en Burghsluis. Het grote voordeel van De Plompe toren is dat je een prachtig uitzicht hebt over de Oosterschelde. Probeer voor het spotten van de bruinvis hoog te staan (de Plompe toren is daarvoor excellent) en neem zeker een verrekijker mee!

strand zeeland nederland reflectie
Strandwandeling terwijl we uitkijken naar bruinvissen

De flamingo’s

Big five in Zeeland flamingo
De flamingo’s die komen overwinteren in Zeeland in Nederland

Iedere keer dat we vertellen dat je flamingo’s kan zien in Nederland worden we een beetje vreemd aangekeken. Maar het kan dus echt! Van september tot april wordt het Grevelingenmeer de thuis van een groep flamingo’s die hier komen overwinteren. Wij hebben de flamingo’s gespot nabij het haventje van Battenoord. Parkeren kan eenvoudig aan het haventje waar zeker voldoende plaats is voor campers. Soms zitten ze link van het haventje, maar soms kunnen ze ook rechts zitten en moet je even langs het water wandelen tot je een roze vlek op het water kan spotten.

Een lokale bewoner wist ons ook te vertellen dat de flamingo’s ook te spotten zijn nabij het monument Grevelingendam. Als je dus geen geluk hebt in Battenoord, probeer dan zeker ook eens daar. Parkeren kan aan de overkant van de N59 waarna je via een fietstunnel kan oversteken.

De zeehond

De zeehond vinden wij alvast het schattigste dier uit de big five in Zeeland! De zeehonden kan je op verschillende plaatsen spotten zoals in het Grevelingenmeer, de Oosterschelde of de Voordelta. Maar het allerbeste kan je deze spotten via een echte zeehondensafari!

Tijdens een zeehondensafari kan je genieten van de mooiste uitzichten terwijl de boot je naar de zeehonden brengt. De boot draait een aantal keer om zodat iedereen op de boot gegarandeerd is van een goed zicht op de zeehonden die liggen te rusten van hun zee-avonturen. En met een beetje geluk kan je meteen ook een bruinvis spotten aan boord van de boot. Wij namen de boot vanuit Zierikzee maar ook vanuit Cadzand kan je een zeehonden safari doen.

big five in zeeland zeehonden zeesafari
Eén van de big five in Zeeland: zeehonden die uitrusten op een zandbank in de Oosterschelde

De zeearend

De zoektocht naar de zeearend was zeker niet evident. We hebben een aantal keer gedacht dat we een zeearend hadden gezien, maar dat bleek achteraf een andere roofvogel. Een goede plaats om de zeearend te spotten is de Slikken van de Heen waar je enkele prachtige wandelingen kan doen.

Ook de Korendijkse Slikken is een prachtig natuurgebied met een heleboel vogels, waaronder occasioneel de zeearend. Wij hebben de zeearend gespot toen we op de autosnelweg reden richting de Korendijkse Slikken. Er vloog toen plots een gigantische bruine vogel over de weg, met enorme klauwen en een bek. Toen we de grootte van de vogel zagen waren we 100% zeker dat het om een zeearend ging. Met zijn gigantische spanwijdte maakt hij terecht deel uit van de big five van Zeeland!

roofvogel zeeland nederland
Dit was geen zeearend, maar een andere roofvogel die we konden spotten tijdens onze big five zoektocht in Zeeland
Korendijkse slikken landschap Zeeland Nederland
Het landschap in de Korendijkse Slikken in Zeeland

Heb je ondertussen zin gekregen om er een weekend met je camper op uit te trekken om zelf de big five in Zeeland te spotten? Laat ons zeker weten hoeveel dieren van de big five jij hebt kunnen spotten via een comment onderaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *